Kuva: Ville Miettinen
Kuntalaisaloitteen kautta voi kuntalainen saada asiansa kunnan päättäjien pöydälle.

Kansanäänestyksiä vireillä kuntalaisaloite-palvelussa

-Kansanäänestyshän se siitä pitäisi järjestää, tuumataan monessa huoltoaseman baarin palaverissa.

Oli sitten kyse kuntaliitoksesta tai kunnanjohtajan erottamisesta, niin monta kertaa puheet jäävät tuumailun asteelle, kun se nimien kerääminen on niin vaikeaa. Oikeusministeriön ylläpitämä kuntalaisaloite.fi-palvelu ojentaa kuitenkin kuntalaisille auttavan käden, jos asioihin halutaan todella vaikuttaa vaikkapa kansanäänestyksen voimin.

Palvelussa kerätään parhaillaan nimiä seitsemään eri kuntalaisaloitteeseen, jotka tähtäävät neuvoa-antavan kansanäänestyksen järjestämiseen. Kansanäänestykseen haluttavat asiat liippaavat kuntasektoria monelta eri kantilta. Itsenäisenä säilyminen ja palvelujen puolustaminen puhuttavat, mutta muitakin aloitteita löytyy.

Oulussa kerätään nimiä kansanäänestyksen järjestämiseksi ruuan GMO-vapauden puolesta. Aloitteen mukaan geenimanipuloiduista orgasmeista ei tiedetä tarpeeksi ja tästä syystä Oulun kaupungin yksiköissä, kuten kouluissa, päiväkodeissa ja vanhusten hoidossa, ateriapalvelun tulisi koostua läpi tuotantoketjun GMO-vapaista tuotteista. Maaliskuusta alkanut nimenkeräys on tuottanut 25 ääntä, joten vielä on pitkä matka siihen, että 5 prosenttia oululaisista olisi aloitteen takana ja esitys etenisi kaupungin byrokratian rattaisiin.

Hyvin on sen sijaan startannut aloite, jossa esitetään Pyhärannan kunnassa otettavaksi käyttöön sosiaali- ja terveysministeriön ehdottamaa 2 kilometrin minimisuojaetäisyyttä tuulivoimalan ja asutuksen välille. Reilussa kuukaudessa aloitetta on tukenut kuntalais-aloite.fi-sivustolla 114 henkilöä, jonka lisäksi nimiä on kerätty muualla yli 300 kappaletta. Jos kaikki allekirjoittajat ovat Pyhärannan äänestyskelpoisia asukkaita, niin kunnassa käsitellään lähikuukausina aloitetta neuvoa-antavasta kansanäänestyksestä.

Suora kanava vaikuttamiseen

Reilun ajan vuoden ajan toimineessa palvelussa on mahdollista tehdä kuntalaisaloite, valtuuston käsittelyyn tähtäävä aloite tai neuvoa-antavaan kansanäänestykseen tähtäävä aloite. Tavallisen kuntalaisaloitteen voi tehdä yksittäinen kuntalainen, valtuustokäsittelyyn tähtäävän aloitteen takana tulee olla kaksi prosenttia äänestysikäisistä kuntalaisista ja neuvoa-antavaan kansanäänestykseen tähtäävän aloitteen tulee allekirjoittaa viisi prosenttia äänioikeutetuista.

-Palvelussa on mukana tällä hetkellä hieman yli 180 kuntaa. Viimeisimpänä mukaan ovat liittyneet Kemi ja Lempäälä, kertoo suunnittelija Laura Nurminen oikeusministeriöstä.

Palvelun kautta on syyskuusta 2013 lähtien laitettu vireille kaikkiaan 591 aloitetta, josta suurin osa eli yli 500 on kuntalaisaloitteita. Näistä kuntiin jatkokäsittelyä varten on lähetetty jo suurin osa.

-Me emme ole seuranneet, miten aloitteet ovat edenneet kuntien päätöksenteossa. Kunnilla on velvollisuus ilmoittaa vain aloitteen tekijälle, mihin toimiin aloite on johtanut. Olemme kyllä miettineet mahdollisuutta kehittää palvelua siten, että kunnat voisivat lähettää myös meille tiedot asiasta, Nurminen toteaa.

 

Tutustu kuntalaisaloite-palveluun

 

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*