Kimmo Sasin näkemystä todennäköisempää lienee se, että meillä keskustellaan jatkossakin kuntien roolista sekä työllisyyden hoidossa että joidenkin sote-palvelujen tuottamisessa, Timo Reina kirjoittaa. (Kuva: Henri Salonen)

Kimmo Sasin ehdotusta kuntien lakisääteisten tehtävien siirtämisestä maakunnille olisi ensilukemalta voinut pitää aprillipäivään sopivaksi, kirjoittaa Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Reina blogissaan.

Verkkouutisissa julkaistussa kirjoituksessaan ex-ministeri ja kansanedustaja Sasi kertoo kannattavansa maakuntahallintoa mutta ei kolmen tason hallintoa. Sasin mukaan kunnilla on niin paljon vaikeuksia suoriutua tehtävistään, että yksinkertaisinta olisi siirtää ne maakunnille, jolloin syntyisi 18 kuntaa.

Sasi ei kuitenkaan lakkauttaisi kuntia.

– Pienissä kunnissa luottamusmiehet ovat voimavara. Kunnilla on myös historiallinen identiteetti. Siksi ottaisin niiltä pois kaikki lakisääteiset tehtävät, mutta en lakkauttaisi niitä. Maakunta voisi antaa niille sopivia paikallisia tehtäviä ja varata jonkinlaisen määrärahan näihin tehtäviin, Sasi ehdottaa.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Reina pitää Sasin visiota silmiä avaavana skenaariona ja toteaa kirjoituksen antavan ääriaineksia keskusteluun siitä, mihin suuntaan hallintoa halutaan viedä.

Keskustelu on Reinan mielestä tarpeen.

– Etenkin uuteen eduskuntavaalikauteen valmistauduttaessa keskustellaan avoimesti siitä, mihin suuntaan kehitystä halutaan pidemmällä aikavälillä viedä, Reina kirjoittaa.

Reinan mukaan Sasin skenaariolle on vaihtoehtoja. Hän muistuttaa K.J. Ståhlbergin jo 1930-luvulla havainneen, että kaavamaisten ratkaisujen sijaan tarvitaan joustavuutta erilaisten kuntien, kaupunkien ja maakuntien erityispiirteiden huomioimiseksi. Samasta havainnosta kertoi Euroopan neuvoston kunta- ja aluekongressin raportti viime vuonna.

– Toimivaa paikallista ja alueellista itsehallintoa voinee olla samaan aikaankin ja varsinkin näin laajassa maassa. Mutta se edellyttää ainakin tehtävien arviointia subsidiariteetti- eli läheisyysperiaatteen näkökulmasta, kuntien ja maakuntien keskinäisen työnjaon joustavuutta sekä maan eri olosuhteiden aitoa huomioimista, Reina kirjoittaa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*