Keski-Uudellamaalla on käyty erilaisia keskusteluja kuntaliitoksista, mutta ne eivät ole toistaiseksi johtaneet liitoksiin.

Järvenpään kaupunginjohtajan Erkki Kukkosen ja Tuusulan kunnanjohtajan Hannu Joensivun ulostulo kuntien yhdistämiseksi saa kiitosta keskustelun avaamisesta järvenpääläisten Facebook-sivulla ja Tuusulan kunnanhallituksen puheenjohtajalta Sanna Kerviseltä, kok. Kuntajohtajat esittivät ajatuksensa Keski-Uusimaa‑lehdessä.

Kukkonen ja Joensivu perustelevat ulostuloaan sote-uudistuksen vaikutuksilla. He katsovat, että kunnat eivät selviä tulevista tehtävistään ja pääomakuluistaan kun sote-uudistuksen mukana menee myös suuri osa rahoituksesta. He pitävät tulevaa tilannetta kestämättömänä.

Kervinen on samaa mieltä, että jotain pitää tehdä. Hän ei kuitenkaan ole valmis tässä vaiheessa kuntaliitosta edistämään. Hän viittaa siihen, että Tuusulassa on puoli vuotta sitten tehty poliittinen päätös siitä, että kuntaliitosselvitystä Järvenpään kanssa ei ole nyt tarpeen tehdä.

Järvenpää, Tuusula ja muut lähikunnat ovat olleet mukana lukuisissa erilaisissa kuntaliitoskaavailuissa viime vuosina. Järvenpäässä kuntaliitoksen kannatus on Kukkosen mukaan vahva, ja Järvenpää on viimeiseen asti ollut mukana aikaisemmissa hankkeissa, joista muut ovat kaikonneet.

 

Kukkonen näkee paljon perusteita

 

Lehden ulostulossa kuntajohtajat perustelevat esitystään sote-muutoksilla, mutta Erkki Kukkonen näkee mahdollisella liitoksella paljon hyviä perusteita sote-uudistukseen sopeutumisen lisäksi. Erityisesti hän nostaa esille maankäytön.

Liitoksen myötä saataisiin käyttöön esimerkiksi kymmenen neliökilometrin Ristikydön alue, joka sijaitsee keskeisellä paikalla hyvien liikenneyhteyksien varrella, hän perustelee.

– Palveluverkkoa voidaan rationoida, investointeja järkiperäistää, kuntalaisten asiointimatkoja lyhentää, hän luettelee.

 

Kervinen kaipaa vaihtoehtoja

 

Tuusulan hallituksen puheenjohtaja Kervinen on samaa mieltä, että muutokset ovat tarpeen.

– En kuitenkaan näe, että nyt ryhdyttäisiin liitosta valmistelemaan, ei ennen kuin ihan tarkkaan tiedetään, mitä maan hallitus on tekemässä ja kunnille tulevaisuudessa tapahtuu.

– Mutta on selvää, että nykyiset kuntarakenteet ovat liian raskaat tuleville tehtäville. Nyt pitää pohtia, millaisia kunnista tulee, mitä vaihtoehtoja on.

– Jossain vaiheessa sitten katsotaan, onko kuntaliitos oikea tapa mukautua uuteen tilanteeseen ja mitä muita vaihtoehtoja on.

– Kuntaliitosaineistoa on tarpeeksi olemassa, Kervinen sanoo.

Hän kiittää kuitenkin kuntajohtajia keskustelun avaamisesta ja toivoo, että keskustelua käydään.

 

Muut kunnat tervetulleita keskusteluun

 

Joensivu ja Kukkonen tekivät esityksensä omissa nimissään kertomatta etukäteen enempää luottamushenkilöille kuin naapurikuntien johtajille.

– Meillä on nyt riittävästi kokemusta siitä, että mitä useampi kunta näissä keskusteluissa on mukana, sitä vaikeampaa on edetä.

– Siksi aloitimme kahdestaan. Muut kunnat ovat erittäin tervetulleita mukaan keskusteluun heti kun ovat valmiit, Kukkonen sanoo.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*