Kunnallinen vaikuttaminen on muutakin kuin valtuuston kokouksia. Kuntaliitto halua lisää vuoropuhelua.

Kuntaliitto juhlistaa kunnallisen itsehallinnon 150-vuotisjuhlaa hyväksymällä demokratia-asiakirjan. Liitto kannustaa kouluja demokratiakasvatukseen, kuntia tiedon avaamiseen ja kuntalaisia, henkilöstöä ja päätöksentekijöitä uusien mediaympäristöjen haltuun ottamiseen.

Asiakirja virittää kuntalaisten osallistumiseen ja kunnan itsehallinnon kehittämiseen uusia välineitä ja suoraa demokratiaa edustuksellisen rinnalle.

Liitto muistuttaa, että entistä monimutkaisempi toimintaympäristö haastaa kunnat yhä tiiviimpään vuorovaikutukseen asukkaiden ja muiden toimijoiden kanssa.

Kunnan elinvoimaisuus perustuu kuntalaisten itsehallinnolle ja osallistumiselle. Vuorovaikutus ja tiedon saatavuus ovat puolestaan osallistumisen edellytys. Kunnan tulee luoda monipuoliset mahdollisuudet kuntalaisten osallistumiselle, liitto katsoo.

Äänestysaktiivisuutta nostettava

Liiton mielestä pitää etsiä keinoja äänestysaktiivisuuden nostamiseen. Mahdollisiksi keinoiksi todetaan kunta- ja eduskuntavaalien yhdistäminen, kunnalliset kansanäänestykset sekä nettiäänestäminen.

Äänestämisen lisäksi halutaan kehittää vuoropuhelua äänestäjien kanssa myös vaalien välillä. Siihen liittyy muun ohella luottamushenkilöitten toimintaedellytysten kehittäminen.

Palvelujen tuloksellisuutta ja toimivuutta halutaan lisätä suunnittelemalla ja kehittämällä palveluja yhdessä kuntalaisten kanssa. Käyttäjien ja asukasryhmien osaaminen ja kokemukset halutaan hyödyntää.

Liitto kiinnittää huomiota siihen, että vaikka sähköiset osallistumistavat kehittyvät, tarvitaan yhä myös kasvokkain kohtaamista ja yhdessä tekemistä.

Lähinnä kansalaisia

– Kuntademokratia on kansalaisia lähinnä oleva hallinnon taso. Edustuksellista demokratiaa on mahdollista täydentää ja vahvistaa kuntalaisten suoran ja jatkuvan vaikuttamisen avulla. Kunta- ja palvelurakenteiden muutokset korostavat demokratian ja osallistumisen kehittämistä kuntakonserneissa ja palvelujen tuottamisen yhteydessä organisoinnista riippumatta. Demokratian keinot tulee suunnitella kattavasti kuntastrategian yhteydessä.

Kuntaliitto ehdottaa, että parlamentaarisen valmistelun kautta selvitetään, miten eri toimialojen ylikunnallisia tehtäviä voidaan koota kansanvaltaisesti ohjattuihin yhteistoimintaorganisaatioihin.

Kuntaliitto on perustamassa kevään aikana kuntademokratiaverkostoa, johon voivat ottaa osaa sekä kunta-alan toimijat että valtio ja kansalaisjärjestöt.

Kuntaliiton demokratia-asiakirja on osoitteesta www.kunnat.net/itsehallinto

Professori Henrik Meinanderin haastattelu kunnallisesta itsehallinnosta täällä

Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma: 150 vuotta menestystä

Sini Sallinen: Onko kunnallinen itsehallinto muuttunut 150 vuodessa?

 

 

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*