Kuntaministeri Anna-Kaisa Ikosen mukaan hallitus haluaa tehdä normien keventämistä yhteistyössä kuntien kanssa. Kuva: Ville MIettinen

Hallituksen kuntapolitiikkaa ohjaa kaksi suurta linjaa: normiohjauksen keventäminen ja rahoituksen uudistaminen, totesi kuntaministeri Anna-Kaisa Ikonen, kok., puheenvuorossaan Kuntajohtajapäivillä Seinäjoella 10. elokuuta.

Kuntien erilaistuminen on puhuttanut paljon viime aikoina. Ikosen mukaan erilaisuus on kunnille voimavara, ja eri alueille on luotava erilaiset työkalut.

-Lähtökohtana hallituksen kuntapolitiikassa on vahva itsehallinnollisuus ja sen eteenpäin vieminen, aidot edellytykset siihen, että kunnat pystyvät huolehtimaan perustehtävistään.

Erilaistuminen ei tarkoita, että ihmisten perusoikeuksista luovuttaisiin, Ikonen sanoi. Kuntakentällä on oltu huolissaan mm. skenaariosta, jossa perusopetuksen järjestämisen oikeus riippuisi tulevaisuudessa kunnan asukaspohjasta.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



-On ihan luovuttamaton asia, että sivistyksellisistä perusoikeuksista pitää eri puolella Suomea pystyä huolehtimaan.

-Mutta samaan aikaan voi olla erilaisia tekemisen tapoja erilaisissa kysymyksissä eri puolilla.

”Kuntauudistus” tehtävien kautta

Kuntaministerin mukaan menossa on eräänlainen kuntauudistus.

-Se tarkoittaa tehtävien kautta tapahtuvaa uudistusta.

Soten tehtävät ovat menneet ja työllisyyden hoidon tehtävät muuttuvat toisessa jättimäisessä uudistuksessa, edessä on myös hyvinvoinnin edistämisen tulokulman laajentaminen aiempaa ajattelua laveammaksi. Siihen kuuluu myös arkielämä, vapaa-aika, vaikuttamisen osallistumismahdollisuuksien rakentaminen, Ikonen totesi.

-Palaan erilaistumiseen tässä: on hyvä että kunnat voivat hakea vahuuksiaan. Hallitus aikoo väljentää normitusta. Tulemme läpikäymään kuntia ohjaava normitusta ja vähentämään turhia normeja.

-Toivon että pystymme yhdessä hakemaan vaikuttavampia keinoja ja luomaan vapauksia voimakkaammin. Osana norminpurkua toteutetaan erilaisia kunta- ja aluekohtaisia kokeiluja. Tähän toivotaan teiltä myös aloitteellisuutta ja ideoita, ministeri muistutti kuntajohtajia.

-Nyt on aito paikka vahvistaa kunnallista itsehallintoa niin, että paikallisen harkinnan määrä lisääntyy, kuntaministeri kannusti.

Talous on suuri missio

Hallituksen suuri missio on julkisen talouden kääntäminen, Anna-Kaisa Ikonen muistutti.

-Julkiseen talouteen on muodostunut merkittävä rakenteellinen alijäämä, ja se on huolestuttava tilanne. Ilman merkittäviä toimia alijäämä jää liian suureksi ja velkasuhde jatkaa kasvamaan. Tämän purkaminen tulee tarkoittamaan myös vaikeita ratkaisuja, ministeri sanoi.

-Meillä on yhteinen vastuu tehdä sellaista politiikkaa, jolla myös tulevat sukupolvet pystyvät nauttimaan hyvinvointiyhteiskunnasta, puhutaan sitten valtiontaloudesta tai kuntataloudesta.

Ikonen ei voinut luvata, että kuntien rahoitukseen ei kajottaisi.

-Mutta ainakin sen voin sanoa, että se on koitettu välttää.

-Voi sanoa, että kuntatalouteen kohdistuvat sopeuttamistoimet ovat erittäin maltillisia.

Yksi kuntia koskeva merkittävä taloustoimi on valtionosuusjärjestelmän uudistaminen. Uudistus on iso urakka, jonka kautta pyritään varmistamaan kuntien selviäminen tehtäviensä hoidossa, kuntaministeri totesi.

-Valmistelussa otetaan huomioon muuttotappiokuntien tarpeet ja eri alueiden demografinen kehitys sekä vahvistetaan kasvavien kuntien edellytyksiä investoida kasvuun.

-Pääperiaatteena on, että valtionosuuksia yleiskatteellisuus säilyy. Valtionosuusjärjestelmän tulee jatkossakin olla laskennallinen ja sen tulee vahvistaa kunnallista itsehallintoa omavastuisuuden lisäämisellä.

Ikosen mukaan tavoitteena on toteuttaa uudistus kustannusneutraalisti.

Vos-uudistus ei kuitenkaan riitä, kuntaministeri muistutti. Aluetalouden kehittäminen kasvun edellytyksiä luomisessa ja verotulojen kasvattamisessa on tärkeässä roolissa.

-Kunnan alueella syntyvästä verotulosta mahdollisimman suuren osan tulee jäädä kuntien omaan käyttöön, Ikonen tiivisti verotuksen tarkastelun tavoitteet.

Rahoituksen uudistamisen savotta on suuri.

-En yritäkään lähteä ennakoimaan yksityiskohtia, joita tullaan käymään läpi.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*