Puoluesihteerit ovat esittäneet kuntavaalien siirtämistä huhtikuusta 2017 puoli vuotta eteenpäin. (Kuva: Ville Miettinen)

Jos maakuntauudistus toteutuu suunnitellusti, on järkevää pitää kuntavaalit samaan aikaan maakuntavaalien kanssa. Toisaalta ei ole hyvä, että nykyisten valtuustojen kausi venyy vuodella, jos kuntavaalit siirretään lokakuulle 2017.

Siinä päälinjat 12 valtuuston puheenjohtajan arvioista, onko puoluesihteerien esitys kuntavaalien siirtämisestä edelleen hyvä ajatus.

Puoluesihteerien esityksessä maakuntavaalit ja kuntavaalit pidettäisiin lokakuussa 2017. Kuntavaalien ajankohtaa on jo kerran siirretty eteenpäin, kun ne sijoitettiin syksyltä 2016 kevääseen 2017.

Hallitus käsittelee todennäköisesti torstaina puoluesihteerien esitystä.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



”Yhdistäminen järkevää”

Turun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Seppo Lehtinen, sd., kannattaa esitystä.

– Ei ihmiset voi äänestää puolen vuoden välein, samoja ehdokkaita vielä, Lehtinen sanoo.

Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Sanna Marin, sd., suhtautuu kuntavaalien siirtoon kriittisesti mutta toisaalta ymmärtäen.

– Jos maakuntavaali toteutuu, on järkevää pitää vaalit samaan aikaan. Voi olla että maakuntavaali ei toteudu kuten hallitus ajattelee, jolloin kuntavaalien siirto on hankalaa.

Marin muistuttaa, että kuntavaalien siirto syksyyn 2017 venyttäisi valtuustokautta entisestään.

– Valtuutetut eivät tienneet, mihin sitoutuivat, kun lähtivät ehdolle, hän sanoo.

Kuopion valtuuston puheenjohtaja Markku Rossi, kesk., pitää ajatusta hyvänä, jos toteutukseen ei liity perustuslaillisia ongelmia. Hänestä olisi loogista pitää vaalit yhdessä, jotta vuoteen 2018 päästäisiin niiden pohjalta kertarykäisyllä

– Nyt kun kuntavaalit on jo keväälle siirretty, ei minulle ainakaan tuota suurta tuskaa. Siinä tulee vuoden jatkoaika nykyisiille valtuutetuille, mutta jos eduskunta näin päättää niin eiköhän siihen valtuustot sopeudu, Rossi näkee.

Kauden venyminen haittaa
– tai sitten ei

Jyväskylän kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Pauli Partanen, kok., pitää juuri valtuustokauden venymistä ratkaisevana.

– En kannata, hän sanoo kuntavaalien uudesta siirtämisestä.

– Kun olin ehdolla kuntavaaleissa, lähdimme nelivuotiselle kaudelle. Kerran on jo veivattu aikaa pidemmäksi. Meitä valtuutettuja ei ole tippaakaan kuultu, saatikka kuntia.

Partasen virkaveli Kajaanista, Vesa Kaikkonen, vas., näkee tilanteen aivan toisin.

– Ei haittaa vaikka vaalikausi venyy. Poliitikon pitää kestää. Eihän tässä ole kyse kuin puolesta vuodesta. Se on pelkkää semantiikkaa.

Kaikkonen arvelee, että liian monet vaalit erillään toisistaan vaikuttaisivat äänestysinnokkuuteen.

– Jos ajatellaan äänestysprosenttia, sijoittaisin vaalit yhteen, että äänestysprosentti pysyisi edes kohtuullisena.

Kemi kaupunginvaltuustonpuheenjohtaja Matti Päkkilä, sd., kannattaa siirtoa syksylle.

– Maakuntavaalit ovat yhtä aikaa. Äänestysprosentti olisi mahdollista saada mahdollisimman isoksi.

Myös Rovaniemen Heikki Autto, kok., kannattaa kuntavaalien viemistä syksylle.

– Ilman muuta. Onhan se järkevää pyrkiä yhdistämään vaalit. Toki on epävarmaa, koska itsehallintovaalit lopulta ovat, mutta pyrkimys on hyvä.

Lappeenrannan valtuuston puheenjohtaja Heikki Järvenpää, kok., kannattaa siirtoa syksyyn ”sillä edellytyksellä että se on aluehallinnon toteuttamisen kannalta järkevää”.

– Kärpäsiä kannattaa lyödä useampia yhdellä iskulla.

Valtuuston oikeutus koetuksella?

Suomen nuorin valtuuston puheenjohtaja, Juuso Seppälä, kok., Heinolasta, pitää kuntavaalien siirtämistä arveluttavana, kun ajankohtaa on jo kerran siirretty.

– Varmaan monet luottamushenkilöt ovat suunnitelleet elämäänsä sen mukaan, että ovat neljä vuotta valtuustossa, Seppälä näkee.

Hän arvelee, että jos vaaleja yhä siirretään, seurauksena voi olla jättäytymistä luottamustehtävistä ja valtuutettujen häipymisiä kesken kauden.

Seppälän mukaan kysymys valtuuston oikeutuksesta, kun siellä istuu useita muita kuin alun perin sinne valittuja, tuntuu erityisesti Heinolassa.

– Heinolassa on osa eronnut ja osa kuollut, jo nyt on aika paljon varavaltuutettuja käytössä, Seppälä sanoo.

Heinolan naapurissa Lahdessa muistutetaan, että vaalijärjestelmässä pitää ratkaista muitakin solmuja kuin kevät vai syksy -kysymys.

– Vaalit ylipäänsä pitäisi yhdistää kuin ripotella, kannatan vaalien yhdistämistä. Mutta toivoisin että valmistelu olisi johdonmukaisempaa, sanoo Lahden valtuuston puheenjohtaja Mika Kari, sd.

Kari muistuttaa, että useiden vaalien järjestäminen erikseen voi vaarantaa demokraattisen valinnan.

– Ehdokkaiden kustannukset ovat nousseet hurjasti. Jos vaalit käyvät liian kalliiksi ehdokkaille, se voi johtaa kehitykseen että vain varakkaat saavat näkyvyyttä ja kampanjaan kokoa.

Kulukysymystä miettii myös Oulun kaupunginvaltuuston pj Juha Hänninen, kok.

– Hyvähän se olisi päivittää valtuusto määräajalla, mutta jos päästään yksillä vaaleilla samaan aikaan, niin saadaan jonkinlaisia säästöjä aikaiseksi.

Vaasassa ei niin väliä

Haastatelluista Vaasan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Joakim Strand, r., piti kysymystä keväästä tai syksystä täysin vähäpätöisenä.

– Ei ole vahvaa mielipidettä. Saisivat jotain päätöstä aikaisiksi. Nyt on arvottu edestakaisin ajankohtaa.

– En usko että se (vaalien siirtäminen) edistää Suomen vientiä. Me keskitytään siihen Pohjanmaalla, Strand täräyttää.

 

Aiheesta aiemmin:

Kuntaliiton Sulonen ei usko perustuslakiongelmiin

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Kuntavaaleja voisi siirtää ilman mitään ogelmia syksyyn 2017. Syksyisinhän on totuttu jo vuosikymmenien ajan kunnallisvaaleihin. Otettaisiin reilusti vuosi lisää tähän meneillään olevaan valtuustokauteen riippumatta siitä tuleeko maakunnallisia vaaleja. Vuoden siirto kunnallisvaaleissa, siis syksyyn 2017, olisi looginen ja antaisi mahdollisuuden samanaikaisiin maakuntavaaleihin, jos hallinnon uudistuis tältä sattuisi etenemään.

    Jos jotkut valtuutetut haluaisivat keskeyttää luottamushenkilötyöskentelynsä kuluvan vuoden loppuun, se olisi vain rutiiniasia varahenkilön astuessa normaalikäytännön mukaan tilalle.

    Lauri Oinonen
    Keuruun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja (Kesk)

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*