Puoluejohtajat Sari Essayah, Anna-Maja Henriksson ja Li Andersson kuuluivat kuntavaaleissa hyvin menstyneisiin naisiin. Ville Niinistö tuli Turussa Anderssonin jälkeen toiseksi. (Kuva: Kari Långsjö)

Kuntavaalit olivat naisten juhlaa, kirjoittaa tuloksia tarkastellut Kuntaliiton tutkimuspäällikkö Marianne Pekola-Sjöblom blogissaan.

– 26 kuntaan tulee naisenemmistöinen valtuusto, naisvaltaisimmat valtuustot tulevat Inariin ja Outokumpuun. Viime vaaleissa naisvaltaisia valtuustoja tuli vain 13 kuntaan, hän kirjoittaa, ja muistuttaa, että naisilla kuitenkin on yhä aliedustus.

Miesvaltaisin valtuusto on Karijoella, jossa 15 valtuutetun joukossa on vain yksi nainen.

– Naisten menestykseen vaikutti merkittävästi vihreiden vaalimenestys: peräti kaksi kolmesta vihreiden valtuutetusta on tulevalla kaudella nainen. Myös kristillisdemokraattien ja demarien valtuutetuista lähemmäs puolet ovat naisia, Pekola-Sjöblom kirjoittaa.

Perussuomalaisista valtuutetuista naisia on Pekola-Sjöblomin laskujen mukaan viidennes.

Väestön ikääntyminen näkyy

– Näissä vaaleissa keskusta sai yksinkertaisen enemmistön 80 kuntaan ja RKP 13 kuntaan. Merijärvi jatkaa keskustavaltaisimpana kuntana, Pekola-Sjöblom kirjoittaa. Korsnäsissä RKP vei kaikki 21 paikkaa, Pekola-Sjöblom kertoo.

– Väestön ikääntyminen heijastuu myös kuntien valtuustoihin. Nyt valitut valtuutetut ovat keskimäärin 50-vuotiaita. 18-vuotiaita valittiin valtuustoihin kaikkiaan 31, vanhin valittu valtuutettu on 84-vuotias, Pekola-Sjöblom kertoo.

Alle 30-vuotiaiden osuus pysyi ennallaan eli 5,7 prosentissa, mutta yli 65-vuotiaiden osuus kasvoi kolme prosenttiyksikköä ja on nyt noin 15 prosenttia.

Kolme kansanedustajaa rannalle

Pekola-Sjöblom pohtii myös vaalikampanjan pituutta, äänestysaktiivisuutta ja istuvien valtuutettujen asemaa vaaleissa.

Pekola-Sjöblom kertoo myös, että vaaleissa kolme kansanedustajaa jäi valitsematta. Hän ei kerro nimiä, mutta he ovat maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen, kesk., ja Pekka Puska, kesk., molemmat Helsingissä, sekä Toimi Kankaanniemi, ps., Jyväskylässä.

Lisää Marianne Pekola-Sjöblomin kokoamia havaintoja ja arvioita vaalituloksesta voi lukea hänen blogistaan.

Kuntalehden vaaliuutiset kootusti täällä

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*