Yli puolella uusista naisvaltuutetuista on korkeakouluasteen, ammattikorkea- tai yliopistotasoinen, tutkinto. Vastaava koulutustaso on 32 prosentilla miespuolisista valtuutetuista. (Arkistokuva: Ville Miettinen)

Kuntaenemmistöisten yhtiöiden hallituksissa jäädään naisten ja miesten tasapuolisen edustuksen tavoitteesta (molempia sukupuolia 40–60 %), selviää tänään julkaisusta raportista.

Raportti naisten ja miesten edustuksesta kuntaomisteisten yhdiöiden ylimmässä johdossa osoittaa, että pienempien yhtiöiden hallituksissa naisten osuus jää jopa alle 30 prosentin. Naisten hallitusosuus oli kuntaomisteisissa yhtiöissä myös pienempi kuin valtion kokonaan omistamissa tai enemmistöomisteisissa yhtiöissä (44,8 %, 40,9 %).

Raportti vetää yhteen selvitystä, josta jo maaliskuussa uutisoitiin, että naisia on noin kolmannes kuntayhtiöiden hallitusten jäsenistä https://kuntalehti.fi/uutiset/talous/naisia-kolmannes-kuntayhtioiden-hallituksissa/

Toimitusjohtajista naisia oli 24 prosenttia ja hallitusten puheenjohtajista 16 prosenttia. Osuudet on laskettu yhtiöistä, joissa henkilökuntaa oli vähintään yksi. Tätä pienempien yhtiöiden hallituksissa naisten osuus jää alle 30 prosentin. Valtion kokonaan omistamissa tai enemmistöomisteisissa yhtiöissä naisten hallitusosuus oli samana vuonna selkeästi suurempi kuin kuntayhtiöissä.

Seuranta tärkeää sote- ja maakuntauudistuksessa

Alojen sukupuolen mukainen eriytyminen näkyy jonkin verran myös naisten hallitusosuuksissa toimialoittain: naisten osuus hallituksissa oli suurin terveys- ja sosiaalipalveluissa sekä majoitus- ja ravitsemustoiminnassa.

”Toimialatarkasteluita tosin vaikeuttaa se, että kuntayhtiöiden kokonaismäärän vuoksi toimialaryhmät ovat suhteellisen pieniä. Lisäksi johtopäätöksiä on tehtävä varovasti, sillä kuntien yhtiöittämissä toiminnoissa toiset toimialat painottunevat toisia enemmän”, raportin johtopäätöksissä todetaan.

Selvityksessä todetaan, että myös jatkossa olisi tärkeää kartoittaa sukupuolijakaumaa säännöllisesti. Näin tasa-arvotilannetta ja sen muutoksia kuntayhtiöissä voidaan seurata.

Kuntien omistamien yhtiöiden lukumäärä on kasvanut viime aikoina. Kilpailulainsäädännön ja kuntalain muutokset viime vuosina ovat johtaneet kunnissa yhä laajempaan toimintojen yhtiöittämiseen ja päätösvallan siirtymiseen osin kuntayhtiöihin.

Käynnissä oleva sosiaali- ja terveydenhuollon – ja maakuntauudistus puoltavat tietojen säännöllistä päivittämistä ja tietosisältöjen laajentamista kattamaan uudet toimijat.

Erityisen tärkeää on seurata, miten kuntien ja maakuntien toimintojen uudelleen järjestäminen vaikuttaa vallan jakautumiseen ja tasa-arvon toteutumiseen kunnissa ja maakunnissa.

”Kunnallisten toimielinten lisäksi tasa-arvotilannetta onkin tärkeää seurata kuntaomisteisissa ja jatkossa maakuntaomisteisissa yhtiöissä”, raportissa todetaan.

Sosiaali- ja terveyesministeriön ja Kuntaliiton Tilastokeskuksella teettämä selvitys kuntaenemmistöisten yhtiöiden johtotehtävien jakaantumisesta sukupuolen mukaan on ensimmäinen laatuaan. 

Raportti: Naiset ja miehet kuntaomisteisten yhtiöiden johdossa

Kuntaliiton Sinikka Mikolan blogi: Kuntavaalien tulos näkyviin – aika valita naisia puheenjohtajiksi

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*