Kuva: Riikka Hurri
Runsaan 4 000 asukkaan Polvijärvellä kunnanjohtaja Jari Tuononen ja viestintäsihteeri Anni Lampinen ovat keskeisiä viestintähenkilöitä. Polvijärvellä on nähty tarvetta laajempaan, valtakunnalliseenkin näkyvyyteen. Taustalla on sama syy kuin melkein kaikilla muillakin: Pohjois-Karjalassakin kilpaillaan asukkaista. Lampisen mukaan kuntalaiset ja kesäasukkaat ovat tärkeitä viestinviejiä ja kentältä kuuluvia tarinoita ja tekoja nostetaan esille myös kunnan omassa viestinnässä.

Kuntalehden sähköpostikyselyn mukaan Suomen suurimmat kaupungit käyttävät säännöllisesti viestintätoimistoja. Toimistot valitaan kilpailuttamalla, ja suurimmilla kaupungeilla on puitesopimuksia useiden toimistojen kanssa. Niillä on myös kymmeniä omia viestintäammattilaisia.

Brändin rakentaminen, imagon kirkastaminen ja tietoisuuden lisääminen ovat tavoitteita, joihin kaupungit käyttävät viestintätoimistoja. Strategiseen viestintään viitataan useissa Kuntalehden kyselyn vastauksissa.

Monissa kunnissa viestinnän kehittäminen on selkeä kehittämisalue. Isoissa kaupungeissa toiminnalla on jo pitkät perinteet, mutta joissakin pienemmissä kunnissa alaa on alettu kehittää tosi mielessä vasta viime aikoina.

Viestintä toimii useissa kunnissa samassa yhteydessä matkailun, markkinoinnin tai tapahtumajärjestämisen kanssa. Brändin arvellaan olevan yhä tärkeämpi, kun kunnat kilpailevat asukkaista tai yrityksistä.

Lue koko juttu tuoreesta Kuntalehdestä 11/2019.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Kunnan omasta ”viestijästä” tai varsinkin toimittajasta tahtoo tulla johdon käsikassara. Täytyy olla vahva persoona ja riippumaton, mutta miten olet, jos jatko riippuu siittä ketä kumarrat ja nuolet. Silmäätekeviähän ne ylheensä killaavat. Riippumaton saatas, jos joku muu maksas palkan ko kunta. Tietysti voin käsittää asian ihan omasta näkökulmasta, mutta kokemusta on. Tietysti, jos viestijä vain esittelee ja ”mainostaa”, niin ookoo. Sitä kuusta kuuleminen jonka juurella asunto, tottakai.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*