kuva: Ville Miettinen
Suuret kaupungit kasvavat. Kuvassa rakennetaan puukerrostaloa Helsingin Pukinmäessä.

Kuusi suurinta kaupunkia ovat julkaisseet yhteiset hallitusohjelmatavoitteensa. Suuret kaupungit eli Helsinki, Espoo, Oulu, Tampere, Turku ja Vantaa sanovat, että kaupunkipolitiikassa tarvitaan kuuden suurimman kaupungin ja valtion tasavertaista kumppanuutta ja vuorovaikutusta.

– Valtion ja kaupunkien käytettävissä olevat työkalut, yhtäältä valtion lainsäädäntö- ja budjettivalta, toisaalta kaupunkien monialaisuus, paikallistuntemus ja kumppanuus tulee yhdistää täydentämään toisiaan. Ilman kaupunkeja valtio ei voi saavuttaa tavoitteitaan, ilman valtiota kaupunkien potentiaalista jää suuri osa saavuttamatta,  toteavat pormestarit Jan Vapaavuori ja Lauri Lyly sekä kaupunginjohtajat Jukka Mäkelä, Päivi Laajala, Minna Arve ja Ritva Viljanen.

Kuusikon hallitusohjelmatavoitteissa korostuvat osaavan työvoiman saatavuuteen, työperäisen maahanmuuton lisäämiseen ja kotoutumiseen sekä tutkimukseen, koulutukseen ja osaamiseen liittyvät panostukset. Suurten kaupunkien mielestä tulevan hallituskauden kaupunkipolitiikassa pitää ottaa paremmin huomioon kuntien ja kaupunkien väliset erot.

– Suurimpien kaupunkien erityispiirteet ja erityiset vastuut yhteiskunnallisten ongelmien ratkaisijoina sekä kaupungistumiskehityksen johdosta voimistuva kuntakentän erilaistuminen edellyttävät entistä suurempaa paikallista liikkumavaraa. Maanlaajuiset, yhdenmukaiset ja valtiojohtoiset ratkaisut eivät enää palvele sellaisen Suomen menestystä, jossa toimintaympäristöt maan sisällä eriytyvät kiihtyvää vauhtia, kaupunkien johtajat toteavat.

MainosSuurten kaupunkien hallitususohjelmatavoitteisiin ei sisälly sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamiseen liittyviä tavoitteita. Suurimmat kaupungit ottavat tähän kantaa erikseen, kun uudistuksen kohtalo selkiytyy. Kuuden suurimman kaupungin johto on toistuvasti esittänyt kantanaan, ettei uudistusta voi toteuttaa nykymuodossaan.

Niin sanotut C21-kaupungit julkistivat hallitusohjelmatavoitteensa 8. helmikuuta 2019.

 

Kuuden suuren kaupungin hallitusohjelmatavoitteet

 

 

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*