Kuva: Erkka Finér
Kunnat kohensivat kunta-alan työhyvinvointia KunTeko-hankkeessa vuonna 2018.

Viime vuonna Limingan kuntaan alettiin nuijia työhyvinvointia.

Kuukauden Nuija, työyhteisöstä arvottu työntekijä, sai valita työhyvinvointia tukevan teon, jonka toteuttamiseen hän sai 133 euroa.

Valmisteluun oli aikaa yksi vuorokausi, minkä jälkeen hyvinvointiteko julkaistiin koko henkilöstölle.

Valinnan piti olla sellainen, josta arvonnan voittaja itse innoistui, joten ideointiin ei saanut kysyä muiden mielipidettä. Rajoitteita ei ollut, kunhan ajatus oli laillinen ja hyvän maun mukainen.

Teon sai toteuttaa koko henkilöstölle, omalle tiimilleen tai omalle yksikölleen.

Ensimmäinen Nuija toteutti tunnin tehotreenin paikallisen kuntosaliyrittäjän kanssa. Treenikutsu jaettiin Limingan koko 750-päiselle henkilöstölle ja mukaan mahtui 50 ensimmäisenä mukaan ilmoittautunutta.

Hikitreeniin osallistui lopulta 23 henkeä, sillä jumppa järjestettiin loma-aikana, juhannusviikon maanantaina. Hyvinvointiteko ja Kuukauden Nuija -kokeilu saivat kuitenkin henkilöstöltä kiitosta.

46 hyvinvointitekoa palkittiin

Kuukauden Nuija -kokeilu oli osa KT Kuntatyönantajien ja kunta-alan pääsopijajärjestöjen KunTeko2020-työhyvinvointihanketta.

Valtakunnallisen hankkeen tavoitteena oli uudistaa suomalaista kuntatyötä luomalla entistä tuottavampia ja tuloksellisempia työpaikkoja, joissa huomioidaan työelämän laatu.

Ohjelma teki kunta-alan työelämän kehittämistyötä näkyväksi Tekoja Tiskiin -haastekampanjalla, joka keräsi yli 70 haastetta ja lähes 100 kehittämistekoa.

Maanantaina 21. tammikuuta KunTeko2020-ohjelma palkitsi niistä 46.

Työelämän kehittämistekoja neljässä sarjassa. Ne olivat innostavat teot-, ihmeiden tekijät-, oman työn sankarit-, ja eniten haastaneet -sarjat.

Pilotista pysyvä käytäntö

Palkittuihin kuului myös Liminka, jonka hankeasiantuntija Laura Kelhä palkittiin oman työn sankarit -sarjassa.

Kelhä pohtii parhaillaan, miten Kuukauden Nuijasta saataisiin kuntaan pysyvä käytäntö.

Idea Nuija-kokeiluun tuli KunTeko2020-sparrauksessa. Tavoitteena oli luoda uudenlaisia toimintamalleja työhyvinvoinnin tukemiseen ja antaa henkilöstön itse osallistua työhyvinvoinnin synnyttämiseen.

Aluksi työhyvinvointitekoja nuijittiin 30 hengen pilottiryhmässä, jonka kesken Nuija arvottiin. Nyt arvonta on tarkoitus ulottaa koskemaan koko kunnan henkilöstöä.

– Jo pilottivaiheessa minulle tuli sähköposteja työntekijöiltä, että miten tähän pääsee mukaan. Toki kaikki teot ovat olleet avoimia kaikille, vaikka arvontaporukka pidettiin aluksi pienenä, Kelhä sanoo.

Hänen mukaansa kunnan henkilöstö on kiittänyt pilottia siitä, että työntekijät saavat itse päättää miten työhyvinvointia parannetaan. Tähän mennessä menetelmällä on toteutettu kuusi hyvinvointitekoa.

– Kaikki nuijateot ovat olleet erilaisia ja ne ovat aina innostaneet vähän eri ihmisiä mukaan. On ollut naurujoogaa, valokuvauskilpailua, ravintoluento. Koskaan ei etukäteen tiedä, mitä sieltä tulee.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*