Jos metropolihallinto toteutuu, jäsenkunnat päättävät alueen joukkoliikenteestä. (Kuva: Ville Miettinen)

KUUMA-seudun johtokunta on hyväksynyt yhteisen lausunnon hallituksen kaavailemasta metropolihallintolaista.

Lausunnossa todetaan, että metropolialueen kehittämistä tulee jatkaa nykyisiä seudun 14 kunnan ja valtion sopimus – ja yhteistyötoimintamalleja sekä yhteisorganisaatiota edelleen kehittämällä.

KUUMA-seutu muodostuu pääkaupunkiseudun eli Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten, ympärillä sijaitsevista 10 kehyskunnasta. KUUMA-kuntia ovat Hyvinkää, Järvenpää, Kirkkonummi, Kerava, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen, Sipoo, Tuusula ja Vihti.

KUUMA-kuntien näkökulmasta metropoliohallintolaissa täsmennystä edellyttävät vielä erityisesti metropolihallinnon jäsenkuntien maksuosuuksiin liittyvä perussopimuksesta päättäminen sekä joukkoliikenteen kustannuksiin liittyvä valtionavustuksen määräytyminen.

Lakiluonnoksen mukaan metropolihallinto hoitaa liikennejärjestelmän ja joukkoliikenteen suunnittelun ja päättää joukkoliikenteen taksa- ja lippujärjestelmästä.

KUUMA-seudun johtokunnan mukaan nykyisten HSL-jäsenkuntien (Helsinki, Espoo, Kauniainen, Vantaa, Kerava ja Kirkkonummi) ulkopuolisten kuntien maksuosuuksien nousu on mahdollista estää metropolihallinnolle kohdistettavan valtionavustuksen kautta.

– Joukkoliikenteeseen liittyvien jäsenkuntien maksuosuuksien tulee perustua aiheuttamisperusteeseen (ns. nousuperusteeseen), ei väestömääräperusteeseen, lausunnossa todetaan.

KUUMA-johtokunnan lausunto

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*