Kuva: Ville Miettinen
Kuva: Ville Miettinen
Kokouksiin osallistuminen voi nykyään tulla kalliiksi äitiypäivärahaa saaville.

Eduskunta on saanut hallitukselta sairausvaakuutuslain muuttamisesta esityksen, jolla helpotetaan äitiyspäivärahaa saavien osallistumista kunnalliseen päätöksentekoon. Asiasta käytiin lähetekeskustelu tällä viikolla. Seuraavaksi asia menee valiokuntakäsittelyyn ja palaa aikanaan eduskunnan täysistuntoon.

Nykyisen sairausvakuutuslain mukaan osallistuminen kokoukseen, josta saa palkkion, katsotaan työssäkäymiseksi, ja siltä päivältä päivärahaa saa vain minimimäärän täysin riippumatta kokouspalkkion suuruudesta. Asiaa ei muuta myöskään se, että jättäisi palkkion nostamatta. Normaalisti äitiyspäiväraha on ansiosidonnainen.

Aikaisemmin sairausvakuutuslaki oli tältä osin ehdoton. Vakuutusoikeuden aikanaan tekemän ratkaisun mukaan sairausvakuutuslain säännökset eivät mahdollista kohtuullisuusharkintaa, eikä työttömyysturvalain tai kuntalain säännöksiä oteta huomioon.

Kuntalehti kirjoitti asiasta pari vuotta sitten, kun sen nosti julkisuuteen salolainen kuntapoliitikko. Hän kertoi, että säädös käytännössä estää työssäkäyvien naisten osallistumisen kuntapolitiikkaan äitiysloman aikana.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Asian noustua esiin kansanedustaja Saara Sofia Sirén, kok., teki lain muuttamisesta aloitteen. Seuraava vuonna eduskunnan naisverkosto teki aloitteen samasta asiasta.

Sirén pitää hyvänä, että asia lopulta etenee.

– Nykyinen käytäntö on syrjivä pienten lasten vanhempien osallistumismahdollisuuksien näkökulmasta.

– Kunnallisista luottamustoimista maksettavia palkkioita ei pidä luokitella ansiotuloksi. Pienten lasten vanhemmat ovat tässä vielä erityisen heikossa asemassa suhteessa muihin etuudensaajiin. Esimerkiksi työttömyysetuutta saavien kohdalla kokouspalkkiot eivät vähennä etuuden määrää, Sirén huomauttaa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*