Lapin kuntien työhyvinvointi on kohentunut, vaikka some raaistaa keskustelua
Kuva: Ville Miettinen
Lapin kuntien hallintohenkilöstölle ja luottamushenkilöille tehdyn kyselyn mukaan keskustelukulttuuri koko maakunnassa on kohentunut kuluneen vuoden aikana.
Tuoreen kyselyn mukaan ja hallintohenkilöstöstä 72 prosenttia oli tyytyväisiä avoimeen ja rehelliseen keskusteluun, kun vastaava osuus vuotta aiemmin oli 59 prosenttia.
Lapin liiton Tekijöiden Lappi –hankkeessa toteutetussa työhyvinvointikyselyssä kuntien hallintohenkilöstölle ja luottamushenkilöille tarkasteltiin kokemuksia työhyvinvoinnista, yhteistyöstä ja vuorovaikutuksesta.
Lapin liiton mukaan kuntien hallintohenkilöstön ja luottamushenkilöiden kokemus esimerkiksi maakunnan kuntaorganisaatioiden veto- ja pitovoimasta, yhteistyö- ja vuorovaikutustaidoista sekä oman roolin selkeydestä on kehittynyt myönteisesti.
Taustalla on panostaminen mm. työhyvinvointikoulutukseen, työilmapiirin kehittämiseen, ja esihenkilötyön tukemiseen, Lapissa uskotaan.
Hyviä arvioita sai myös päätöksenteon avoimuus. Toisaalta kolmannes vastanneista ei ollut tyytyväinen kunnan ilmapiirin luottamuksellisuuteen.
Lapissa on ensimmäisenä Suomen maakunnista tartuttu pari vuotta sitten kuntien työhyvinvoinnin kehittämiseen, Tekijöiden Lappi –hankkeen projektipäällikkö Marianne Kuisma sanoo.
-Vaikka moni asia on edennyt positiivisempaan suuntaan, on tärkeää jatkaa työtä asiallisen ja kunnioittavan keskustelukulttuurin edistämiseksi edelleen. Viestinnän merkityksestä sekä somen vastuullisesta käytöstä ja vaikutuksesta työhyvinvointiin voi kunnissa keskustella esimerkiksi muodostamalla yhteiset pelisäännöt, Kuisma sanoo tiedotteessa.
Neljä kymmenestä kokee epäasiallista kohtelua
Kyselyn mukaan epäasiallinen käytös on vähentynyt Lapin kuntien työyhteisöissä, mutta silti luottamushenkilöistä 43 prosenttia kokee edelleen epäasianmukaista kohtelua, kuten syrjivää käyttäytymistä, vähättelyä tai painostamista. Epäasianmukaista kohtelua on koettu sekä kuntalaisten että kunnan työntekijöiden ja johtavien viranhaltijoiden toimesta, mutta eniten toisten luottamushenkilöiden toimesta.
-Jokainen meistä on oman kuntamme brändilähettiläs – voimme yhdessä joko luoda vetovoimaista kuvaa Lapista vai vastaavasti romuttaa sitä, Kuisma muistuttaa.
Tekijöiden Lappi – työhyvinvointia kunta-alalle on yhteensä 19 lappilaisen kunnan (Enontekiö, Inari, Kemi, Kemijärvi, Keminmaa, Kittilä, Kolari, Muonio, Pelkosenniemi, Pello, Posio, Ranua, Salla, Simo, Sodankylä, Tervola, Tornio, Utsjoki ja Ylitornio) yhteinen työhyvinvointihanke. Hankkeessa vahvistetaan kuntien henkilöstön hyvinvointia ja tuetaan kunta-alan positiivista työnantajakuvaa.
Hanketta hallinnoi Lapin liitto ja hankkeen osatoteuttajana toimii Lapin yliopisto. Hanke on rahoitettu Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen Euroopan Sosiaalirahastosta (ESR).