Lehtien kysely: Metropolikaupunki jakaa asukkaat
Metropolkaupungissa Sipoo ja Vantaa yhdistyisivät Helsingin, Espoon ja Kauniaisten kanssa. (Kuva: Ville Miettinen)
Helsingin Uutisten, Länsiväylän ja Vantaan Sanomien tekemän kyselyn mukaan 54 prosenttia lukijoista kannattaa Helsingin, Vantaan, Espoon, Kauniaisten, Sipoon ja eteläisen Tuusulan yhdistämistä yhdeksi kaupungiksi.
Kansanäänestystä 1,2 miljoonan asukkaan metropolikaupungin muodostamisesta ehdotti lauantaina Helsingin Sanomien haastattelussa Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen, joka ei kannata pääkaupunkiseudun ympärille suunniteltua 14 kunnan metropolihallintoa.
Pajusen ehdotuksessa äänestys järjestettäisiin koko esitetyn metropolialueen kunnissa, ja äänet laskettaisiin sekä koko alueen että yksittäisten kuntien tasolla.
Joulukuun alussa HS uutisoi, että metropolialueen 14 kunnan kohtalosta määräävän metropolilain valmistumista viivästyttää poliittinen jarruttelu. Kuntaministeri Paula Risikko, kok., kiisti jarruttelun.
Kansanäänestystä Helsingin seudun suurkunnasta esitti joulukuun lopussa myös Helsingin valtuuston kokoomusryhmän johtaja Lasse Männistö, jonka mielestä metropolihallinnon valmistelu tulisi keskeytettää.
– Näen, että tämä metropolihallinto olisi tehtäviltään aika minimaalinen, mutta hallinnoltaan maksimaalisen raskas. Nyt kannattaisi ensin toteuttaa sote-uudistus ja sen jälkeen edetä ajan kanssa metropoliratkaisun kanssa, Männistö sanoi Ylelle.
– Selkeästi tehokkaampi ja järkevämpi ratkaisu pääkaupunkiseudun ongelmiin olisi pääkaupunkiseudun neljän kunnan liitos.
Espoo on vastustanut pääkaupunkiseudun yhdistämistä yhdeksi suurkaupungiksi, ja joulukuun alussa Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä ilmaisi suorin sanoin mielipiteensä esityksestä, jonka mukaan suurkunta aloittaisi toimintansa kahden vuoden päästä.
– Minä vastustan tehtyä ehdotusta ja arvioin, että sen toimeenpano johtaisi kohti kallista, hierarkkista ja jäykkää Byroslaviaa, joka heikentäisi erityisesti lähipalveluja, seudun kilpailukykyä, yhteisöllisyyttä ja osallistumista. Espoo on vastustanut esitystä, koska se tulee kalliiksi, lisää byrokratiaa, alue on väärä, riskejä ei ole arvioitu ja liitosta ajetaan pakolla, Mäkelä kirjoitti blogissaan.
Helsingin valtuuston demariryhmän varapuheenjohtaja Ville Jalovaara ja kaupunginhallituksen jäsen Kaarin Taipale, sd., arvostelivat kannanotossaan Männistön esitystä.
– Männistö tietää vallan hyvin, mikä olisi lopputulos. Helsinkiläisten vastaus olisi todennäköisesti kyllä, espoolaisten ja kauniaislaisten jyrkkä ei, vantaalaisista ei tiedä. Mutta alueen yhteiselle suunnittelulle ja avoimelle päätöksenteolle saataisiin taas stoppi. Sote-ratkaisun sotkeminen metropoliin on pelkkää hämäystä. Nytkin sairaanhoitopiirillä on omat päätöksentekoelimensä, Jalovaara ja Taipale kirjoittavat.
Helsingin Uutisten, Länsiväylän ja Vantaan Sanomien kyselyyn metropolikaupungista äänestämisestä vastasi runsaat 500 lukijaa.
Espoolaisena yhdyn 100% Jukka Mäkelän kommentteihin. En ymmärrä näitä ’mielipidetutkimuksia’ joissa lopputulos on jo etukäteen saneltu. Vähän kuten Espoon metrosta aikoinaan tehtiin ’kysely’ päiväsaikaan torimummoilta ja eläkeläisiltä, jotka asiasta paremmin tietämättöminä vastaavat kaikkeen kyllä. Ja jotka matkaavat Helsinkiin kenties kerran neljännes vuodessa. Sen sijaan työssäkäyviltä, joilla työmatka-aika pidentyy 50% hyvien bussilinjojen jäädessä historiaan, ei kysytty mitään. Ja lopputulos julkaistiin espoolaisten mielipiteenä.
Taas meidät ohitetaan kuin meitä ei olisi olemassa.
Veikkaanpa että Sipoonkin ei on hyvin vahva. Eli muut kuin Helsinki ei halua tähän leikkiin. Leikkiköön keskenään!
Kyseessähän ei ole mikään tutkimus, vaan lehtien nettisivuilla ollut kysely. Suoritetuissa mielipidetutkimuksissa on saatu päinvastainen tulos.
Linkin kautta tulee tarkemmat tiedot kyselyyn vastanneista. Otos on pieni 668 hlöä ja heistä 352 kannattaa ja 317 vastustaa. Erittäin harhaan johtavaa uutisointia.
Olisi ollut kohtuullista kertoa myös lehtikohtainen jakauma. Tällaisilla jutuilla on ilman lähempää analyysiä pelkkä propaganda-arvo.
Odotetaan, josko Länsiväylä julkaisee lähettämäni mielipidekirjoitukseni, jossa lynkkaan kansanäänestysehdotuksen! Pidän sitä huonosti harkittuna, etenkin jos ”alueen äänet laskettaisiin sekä koko alueen että yksittäisten kuntien tasolla”. Toki ne voidaan laskea yhteen, mutta sillä ei ole merkitystä valtioneuvoston päätöksenteolle. Siihen tarvittaisiin muutos kunnalliseen kansanäänestyslakiin. Tällaista muutosta hallitus taannoin havittelikin isoille kaupunkiseuduille (Helsingin seutu mukaan lukien), mutta kun minä pidin sitä kunnallisen kansanäänestyksen irvikuvana (Keskisuomalainen 23.1.14), hallitus luopui siitä. Sehän olisi kuin totalitääristen valtioiden oikeudenkäynti, jossa tuomio on sovittu etukäteen.
Metropolikaupunki…ei tule toimimaan. Liian raskas ”koneisto”.
Länsiväylä julkaisi edellä mainitsemani mielipidekirjoitukseni 10.-11.01.15. Sisällöltään se vastaa kommentiani, mutta perustelen sitä laajemmin.