Kuva: EU / Fred Guerdin
Alueiden komitean 135. täysistunto järjestettiin kesäkuun viimeisellä viikolla Brysselissä.

Kuntaliitossa on käytävä keskustelu erilaisista vaikuttamistavoista ja -mahdollisuuksista Euroopan unionissa, sanoo Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen.

Karhusen mukaan kotimaan politiikan pyörteissä voi helposti unohtua, miten suuri merkitys EU:n päätöksenteolla on myös kunnille.

– Melkein 70 prosenttia kuntien tehtävistä ja tekemisestä kytkeytyy EU:n päätöksentekoon jollakin tavalla, Karhunen muistuttaa.

Kuntiin vaikuttavat muun muassa rahoitusmarkkinan, talouden vakauden ja suoraan lainsäädäntöön vaikuttavat toimet EU:ssa.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



– Sen takia meidän pitää pyrkiä olemaan tietoinen mitä siellä tapahtuu ja pystyä vaikuttamaan.

Kuntaliiton asiantuntijat ovat jo pitkään toiminee aktiivisesti EU:n suuntaan ja ovat mukana päätöksentekoprosessissa muun muassa tekemällä selvityksiä ja antamalla kommentteja alueiden komiteaan tulevia direktiivejä varten, Karhunen muistuttaa.

Kuntaliiton johto vieraili Brysselissä ja tapasi mm. alueiden komitean suomalaisedustajia.

25 vuotta sitten perustettu, paikallistason ääntä EU:ssa edustava alueiden komitea ei näy kovin usein uutisissa Suomessa, mutta se on kuitenkin yksi neljästä EU:n perussopimukseen liittyvästä instituutiosta.

– Kyllä sillä on merkitystä päätöksentekoon. Sen raportit ja huomiot vaikuttavat lainsäädäntötyöhön, Minna Karhunen sanoo.

– Vaikkei alueiden komitea ehkä näy ylimmällä poliittisella tasolla, sen työllä on vaikutusta valmisteluprosesseihin ja komission osastojen työhön. Siellä selkeästi niillä on painoarvoa enemmän.

Katainen: ”Komissiossa herätty”

Samaa mieltä on Suomen EU-komissaari Jyrki Katainen, jonka mielestä alueiden komitean ääni kuuluu kasvavassa määrin.

Komission sisällä on tapahtunut herääminen tässä suhteessa, Katainen sanoo Kuntalehdelle.

– Monet keskeiset poliitiikan osa-alueet vaativa aktiivisia alueita ja kuntia.

Komission yhteistyö alueiden ja kaupunkien yhteistyö on jo vahvistunut kolmella politiikkan alueella, Katainen sanoo: kiertotaloudessa, tulevaisuuden innovatiivisissa vähäpäästöisissä liikenneratkaisuissa sekä aktiivisessa kaupunkipolitiikassa.

Viimeksi mainitusta Katainen nostaa esiin neuvontaelin Urbiksen kaupungeille ja maakunnille jotka suunnittelevat investointeja

– Olemme tehneet uuden johtopäätöksen alueiden ja kuntien roolista. On tiivistettävä ytheistyötä, ja näin on myös tapahtunut.

Komission näkemyksen mukaan kunnat ja alueet ovat monessa asiassa ketterämpiä liikkumaan kuin valtiot ja hallitukset, Katainen sanoo.

– On syntynyt tiivis symbioosi kuntien ja alueiden ja komission välillä.

Alueiden komitean roolin muuttamista Katainen ei pidä todennäköisenä, koska se vaatisi EU:n perussopimuksen muuttamista.

– Mutta käytännön yhteistyö, jota alueiden komitea tukee, on tosi hedelmällistä ja hyödyllistä, Katainen arvioi.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*