Raitiovaunut ovat Tampereen ehkä eniten tuntia kuumentanut kuntapolitiikan aihe. (kuva: Tampereen kaupunki/IDIS Design Oy)

Tampereen kuntavaaleissa nähtiin jännitysnäytelmä kun suurimman puolueen paikasta käytiin todella tiukka taisto. Pormestarin paikka on menossa SDP:lle, jonka ehdokas selviää ehkä tänään. Naiset veivät Tampereella kärkipaikat äänimäärissä.

Se, että SDP suurimpana puolueena vie pormestarin paikan, ei ollut yhtä itsestäänselvää kuin Helsingissä. Tampereella puolueet eivät ennen vaaleja tehneet samalla tavalla selväksi, että pormestari tulee suurimmasta puolueesta. Kaupungissa on ennenkin rakenneltu pormestarijärjestelmässä enemmistöjä eri puolueiden kesken.

Nyt kuitenkin kokoomuksen aluejärjestön puheenjohtaja Aleksi Jäntti vahvistaa, että kokoomus tyytyy siihen, että pormestari tulee SDP:stä.

SDP:n kunnallisjärjestön puheenjohtaja Atanas Aleksovski kertoo, että pormestarin valintaa ja muutenkin toimia tästä eteenpäin käsitellään keskiviikkona SDP:n kunnallisjärjestön päättävissä elimissä.

SDP esittää muille ryhmille kysymyksiä, ja niihin saatavien vastausten perusteella puolue päättää, kenen kanssa se jatkaa keskusteluja, joissa neuvotellaan pormestarisopimuksesta.

Kun pormestarikoalitio ja sopimus on syntynyt, jaetaan paikat. Kysymys on viikoista, ei päivistä, sanoo Jäntti.

SDP voitti häviämällä vähemmän

SDP nousi Tampereella suurimmaksi siksi, että se hävisi vähemmän, 1,4 prosenttiyksikkö kuin kokoomus, joka menetti 3,2 prosenttiyksikköä. Suurin häviäjä olivat perussuomalaiset, jotka menettivät 6,6 prosenttiyksikköä.

Vihreät olivat Tampereellakin suurin nousija 5,9 prosenttiyksikön kasvullaan. Myös keskusta, vasemmistoliitto ja kristillisdemokraatit etenivät, mutta jokainen alle prosenttiyksikön.
Valtuustoon valittiin myös kaksi erillistä sitoutumatonta ryhmää, joiden kannatus yhteensä oli 6,6 prosenttia.

Ehdokas hakusessa

Oman mutkansa asiassa aiheuttaa se, että Tampereen sosiaalidemokraateilla ei ole itsestäänselvää pormestariehdokasta.  Puolue ei sellaista asettanut ennen vaaleja eikä sellaista ole vieläkään ilmaantunut.

Mukaan ovat ilmoittautuneet nykyinen paulaispormestari Pekka Salmi ja SAK:n entinen puheenjohtaja Lauri Lyly. Salmi tuntee paremmin Tampereen asiat, mutta Lyly olisi kaupungin imagolle näkyvämpi johtaja. Hän taas ei ole perehtynyt Tampereen hallintoon. Salmi jäi selvästi puolueensa kärjestä äänimäärissä.

Tampereen äänikuningatarta, kansanedustaja Sanna Marinia, sd, olisi vaikea sivuuttaa tehtävässä, jos hän olisi siitä kiinnostunut, mutta Marin on ilmoittautunut jatkavansa valtakunnan politiikassa.

Naiset vahvoilla

Tampereen vaalikärki oli kovin naisvoittoinen. Viiden parhaan joukkoon nousi vain yksi mies, Lyly, joka tuli kolmanneksi.

Kokoomuksen ja vihreiden pormestariehdokkaat Anna-Kaisa Ikonen ja Anna-Kaisa Heinämäki keräsivät sijat kaksi ja neljä. Myös seuraavat sijat menivät naisille, kansanedustajille Sofia Vikman, kok., ja Pia Viitanen, sd.

Vihreitten puheenjohtajakisaan tuloksetta houkuteltu eduskunnasta viime vaaleissa luopunut Oras Tynkkynen on sijalla 11.

Keskustan puoluesihteeri Jouni Ovaska nousi puolueensa ykköseksi ohi kansanedustaja Mikko Alatalon.

Kiihottamisesta kansanryhmää vastaan tuomion saanut Terhi Kiemunki jatkaa perussuomalaisten varavaltuutettuna.

Pertti ”Veltto” Virtanen putosi 220 äänellään varavaltuutetuksi. Viimeinen läpi mennyt perussuomalainen sai 508 ääntä.

RKP kokoomuksen siivellä

RKP sai Tampereen valtuustoon yhden paikan 472 äänellä vaaliliitossa kokoomuksen kanssa. Ilman paikkaa jäivät enemmän ääniä saaneet piraattipuolue ja 994 ääntä, SKP 754.

RKP:n paikka siis on pois kokoomukselta. Puolueet ovat olleet Tampereella tiiviissä yhteistyössä ja pitävät itseään yhtenä kokonaisuutena myös pormestarikeskusteluissa. Niillä on yhteensä yhtä paljon valtuutettuja kuin SDP:llä, mutta äänimäärässä ne jäivät yhteenlaskettunakin kakkoseksi. Ero ennen tarkistuslaskentaa oli vain 144 ääntä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*