Tässä kuvassa on näyte katutaiteesta, jota on voinut vuosien varrella ihailla Helsingissä. Kuntalaisaloite.fi-palvelussa julkaistiin reilu viikko sitten (6.8.) aloite, jossa esitettiin laillista graffitiseinää Naantaliin. Aloitteen mukaan Naantalista puuttuu laillinen paikka katutaiteelle. (Kuva: Ville Miettinen)

Oikeusministeriö on muuttamassa sähköistä kuntalaisaloitepalvelua, jotta siihen ei voisi kohdistua jatkossa väärinkäytöksiä samalla tavalla kuin nykyään.

Yle uutisoi viikko sitten (7.8.) kuntalaisaloitteesta, joka joutui törkykampanjan kohteeksi. Aloitteen aiheena oli antirasismikoulutuksen ottaminen osaksi Jyväskylän kaupungin henkilöstökoulutusta.

Aloite keräsi viikossa pitkän listan nimiä, jotka sisälsivät rasistista kieltä ja natsiviittauksia, Yle uutisoi.

Oikeusministeriö tiedotti kyseistä uutista seuranneena päivänä käynnistävänsä selvitystyön yhdessä Oikeusrekisterikeskuksen kanssa.

– Tarkoitus on tehdä muutos palvelun toimintaan, oikeusministeriön erityisasiantuntija Laura Nurminen vahvistaa.

– Nykyisellään aloitteen kannattaja, joka ei ole tunnistautunut palveluun vahvalla sähköisellä tunnistautumisella, kirjoittaa kannattajalistaan omat nimitietonsa.

Väärinkäytöstapauksessa aloitteen kannattajien nimien sijaan palveluun oli lisätty rasistista sisältöä, Nurminen jatkaa.

– Kyseinen aloite poistettiin palvelusta käyttöehtojen vastaisena.

Nurmisen mukaan tarkoitus on, että palveluun kaavailtujen muutosten jälkeen kannattajien nimitietojen sijaan aloitteissa näkyisi julkisesti vain kannattajien lukumäärä.

Kuntalaisaloite.fi-palvelussa on ollut käytössä vahvan tunnistautumisen lisäksi muita tunnistautumistapoja, koska kuntalaisaloitteen on voinut tehdä kunnassa asuva lapsi tai kuntaan sijoittuva yhdistys tai yritys.

Valtaosa kunnista on mukana palvelussa

Kuntalaki takaa kuntalaisille oikeuden tehdä kunnalle aloite sen toimintaa koskevissa asioissa. Lain mukaan kaikki kunnassa vireille tulleet aloitteet käsitellään ilman aiheetonta viivytystä.

Kuntalaisaloite.fi-palvelussa on mukana valtaosa kunnista. Muitakin tapoja on aloitteen tekemiseen, erityisasiantuntija sanoo.

Joka tapauksessa sähköinen kuntalaisaloitepalvelu on osoittanut tarpeellisuutensa, Nurminen jatkaa.

– Näin uskaltaisin sanoa. Palvelu on ollut käytössä noin 10 vuoden ajan.

– Se on lisännyt kuntalaisaloitteen tunnettuutta ja tarjonnut helpon tavan kerätä kannattajia aloitteelle.

Moni aloitteen tekijä voi kokea, että kannattajien mahdollisimman suuri määrä voi lisätä aloitteen painoarvoa. Lisäksi Nurmisen mukaan on hyvä muistaa, että on aloitteita, joissa voidaan vaatia kunnallisen kansanäänestyksen järjestämisestä.

Silloin aloitteella on oltava tietty määrä kannattajia suhteessa kunnan asukaslukuun, jotta tällainen äänestysvaatimus on toteutettava, Nurminen huomauttaa.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä