Sosiaalisessa mediassa annetuista kommenteista seuranneet oikeustapaukset eivät vaikuta perussuomalaisten kuntavaaliehdokkaiden some-koulutukseen, kertoo ehdokkaille viestintää Opintokeskus Pekasuksessa opettava Marja Nousiainen.

Pekasusta ylläpitää perussuomalaisten nuoriso-, nais- ja eläkeläisjärjestön perustama Peruskansan Sivistysliitto ry.  Nousiainen toimii myös sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilan eduskunta-avustajana.

Tällä viikolla Perussuomalaisten nuorten entinen puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen oli käräjillä kansanryhmää vastaan kiihottamisesta syytettynä. Viime viikolla kansanedustaja ja Viitasaaren kaupunginvaltuutettu Teuvo Hakkarainen sai sakkoja Facecbook-kirjoittelunsa takia. Samasta syystä on nähty käräjillä monia muitakin perussuomalaisten listoilla viime kuntavaaleissa olleita.

Nousiaisen mukaan ehdokkaiden some-koulutus lähtee perusasioista: viestintäetiketistä, lainsäädännöstä ja siitä mitä netissä saa touhuta ja mitä ei saa.

– Ei arvostella muiden tekemisiä vaan keskitytään niin sanotusti omaan peliin ja pidetään oma pää puhtaana ja katsotaan mihin se riittää. Se on mielestäni älyttömän hyvä lähtökohta.

– En tiedä, millä tavalla näiden [tuomioiden] tulisi vaikuttaa sisältöön, joka kuitenkin lähtee siitä että täytyy olla kunnolla ja sillä siisti.

Sakkotuomion saanut Teuvo Hakkarainen on kertonut tehneensä tuomion tuoneen Facebook-päivityksen terrori-iskun aiheuttaman järkytyksen vallassa.

Nousiaisen mukaan some-opetuksen perusteissa käydään läpi perusasioita: ei päivityksiä mielellään keskellä yötä, mietitään hetki ennen julkaisua, eikä tehdä päivityksiä kiihtyneessä tilassa.

– Normaaleja asioita, mitä pitää ottaa huomioon kun viestin lukee 1–100 000 ihmistä.

Julkisten Facebook-profiilien kommenttiosioihin nousee toisinaan epäasialliseksi, mahdollisesti  jopa rikolliseksi katsottavaa kommentointia. Profiilin haltijan tulee huolehtia seinänsä siistimisestä, ”jos hänelle on annettu tieto epäasiallisuuksista”.

Nousiainen pitää hankalana kysymystä, onko luottamushenkilöllä valvontavastuu seinästään ja sen kommenteista.

– Jos lukija kuvittelee, että henkilö jonka seinällä kommentit ovat, allekirjoittaa kommentit, se on ehkä väärin tulkittu. Tämä puoltaisi sitä, että ne pitäisi poistaa. Toisaalta sananvapauden nimissä niitä pitäisi antaa siellä olla.

Sosiaalisen median merkitystä Nousiainen pitää kuntavaaleissa suurehkona. Sosiaalisessa mediassa käyttäytymisestä saaduilla tuomioilla voi olla oma vaikutuksensa kuntavaaleissa, Nousiainen sanoo.

– Siinä on se toinen puoli, että nämä ihmiset jotka ovat saaneet tuomioita, keräävät kannattajakuntaa tuomioillaan.

– Toisaalta tämä toimii myös niin päin, että on aika paljon ihmisiä, jotka voisivat äänestää perussuomalaisia, jos saataisiin tietynlainen ääni muuttumaan salonkikelpoisemmaksi.

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*