Petteri Orpo antaisi työllisyyden hoidossa päävastuun kunnille. (Kuva: Seppo Haavisto)

Valtiovarainministerinä ensimmäiseen budjettiriiheen valmistautuva Petteri Orpo, kok., nimeää esikuvikseen tässä tehtävässä oman puolueensa synkistelijät, Sauli Niinistön ja Iiro Viinasen.

– Ihailen niin Niinistössä kuin Viinasessakin itsensä likoon pyyteettömästi pistämistä isänmaan puolesta. He myös kertoivat suomalaisille suoraan, miten asiat olivat, Orpo sanoo Kuntalehden laajassa haastattelussa.

Hän arvelee, että julmistelua ja totuuden torvena olemista tarvitaan nytkin.

Orpo tuntee tehneensä oikein, kun haastoi Alexander Stubbin kokoomuksen puheenjohtajana. Stubbista ei ole kohta näkyviä merkkejä valtiovarainministerin työhuoneessakaan, sillä hänen valitsemansa taulut vaihtuvat Orpolle mieluisampiin.

Työllisyyden hoidossa Orpo antaisi päävastuun kunnille, vaikka maakunta olisikin tulevaisuudessa palveluiden järjestäjä.

– Työllisyys- ja elinkeinopolitiikka eli käytännössä te-keskusten palveluiden tuottaminen pitäisi antaa niille kunnille, joilla on kyky ja halu tuottaa niitä, hän sanoo.

Orpon mielestä paljon porua herättänyt sote-palveluiden yhtiöittäminen on erittäin hyvä ja läpinäkyvä tapa järjestää toimintoja. Hän ei ymmärrä kritiikkiä julkisia yhtiöitä kohtaan.

– Meillähän on yhtiöitetty kuntasektorilla vaikka kuinka paljon erilaisia toimintoja, koska se on hyvä tapa järjestää toiminnot, hän huomauttaa.

Orpon mielestä pitää luoda sellainen järjestelmä, joka mahdollistaisi aidosti sen, että suomalaiset yritykset, erityisesti pk-yritykset, pääsevät markkinoille ja niillä olisi kyky olla siellä.

Turun kunnallispolitiikassa pitkään vaikuttanut Orpo aikoo kuntavaaliehdokkaaksi ensi kevään vaaleissa. Hän ei ole vielä päättänyt, osallistuuko maakuntavaaleihin, jotka järjestetään tammikuussa 2018 presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen aikana.

Lue koko artikkeli Kuntalehdestä 8/2016

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*