Paatero: Maakuntahallinnon demokratian vastaisuus näkyy jo
SDP:n kansanedustaja Sirpa Paatero pitää esitetyn maakuntahallinnon ensimmäisinä hyvän hallinnon ja demokratian vastaisina merkkeinä sitä, että maakuntien kiinteistöyhtiöön on palkattu johtoporras ilman avointa hakua.
Aamulehti uutisoi torstaina, että johtajanimitykset tulivat yllättäen esille Maakuntien tilakeskuksen projektiryhmän kokouksessa, johon osallistuu sairaanhoitopiirien edustajia eri puolilta Suomea.
Maakuntien tilakeskus alkaa hallinnoida sote-kiinteistöjä, jotka esitetyssä maakuntamallissa siirtyisivät kunnilta ja kuntayhtymiltä maakuntien omistukseen.
Valtioneuvosto päätti tammikuussa valtuuttaa Senaatti-kiinteistöt palvelukeskuksen valmisteluun. Maakuntien Tilakeskus Oy toimii perustamisvaiheessa Senaatti-kiinteistöjen tytäryhtiönä.
Myös Kuntaliiton hallituksen puheenjohtajana toimiva Paatero ihmettelee ”Senaatti 2:n” perustamista jo nyt, kun maakuntalakia ei ole edes vielä hyväksytty.
– Näin siis uuden maakuntahallinnon ensimmäiset hyvän hallinnon ja demokratian vastaiset päätökset alkavat jo näkyä, Paatero sanoo tiedotteessaan.
Paatero kutsuu maakuntien tilakeskusta ”Senaatti 2:ksi” ja arvostelee korvauksetta tapahtuvaksi suunniteltua sote-omaisuuden siirtoa ennen näkemättömäksi omaisuuden ryöstöksi. Kuntaliitto on vaatinut, että kunnat saavat asiallisen korvauksen menetyksistään.
– Aina aikaisemmin näistä on neuvoteltu ja päädytty korvauksiin eri osapuolille. Nyt esimerkiksi yli kolmen miljardin euron arvoiset, kuntalaisten varoilla maksetut sairaalat siirrettäisiin täysin korvauksetta uusille vallanpitäjille.
Paatero muistuttaa, että päätöksiä tekevät tulevaisuudessa hallitusammattilaiset, täysin irrallaan maakuntavaltuuston päätöksenteosta.
– Mallissa maakunta on vain tilojen käyttäjäkorvausta vastaan ja investointi sekä peruskorjauspäätökset tehdään valtakunnallisessa ”Senaatti 2”-yhtiössä.
Paateron mukaan vaihtoehtona olisi, että kaikki sote-kiinteistöt siirrettäisiin maakunnalle tai aluekunnalle velkoineen kaikkineen.
– Olisi mahdollista perustaa maakunnan oma yhtiö, jossa kunnat olisivat osakkaina kiinteistöjen arvoa vastaavalla osuudella. Toisena vaihtoehtona olisi tai on antaa kiinteistöt nykyisen sairaanhoitopiirin kuntayhtymän hallintaan, Paatero listaa.
– Tällöin neuvottelu tilojen käytöstä, rakentamisesta ja peruskorjauksessa voidaan tehdä saman alueen sisällä toimintoja hallitsevan maakunnan tai aluekunnan ja tiloja hallitsevan kuntayhtymän välillä.
Viimeisten 14 vuoden porvarihallitusten rosvouksiin tulee täten oivallisesti loppusointuna ”Sote-uudistuksen” nimeä kantava Suomen historian suurin rosvous.
Tämänhetkinen rosvohallitus tekee kaiken niin nopeasti kun mahdollista,koska tietävät häviävänsä vaalit peukaloiduista gallupeista huolimatta.