Loviisan kaupungintalossa riittää uutisia kesähelteilläkin. Kuva: Loviisan kaupunki

Loviisan valtuustoryhmien päätös kaupunginhallituksen erosta oli iso yllätys, myöntää vt. kaupunginjohtaja Elina Amnell-Holzhäuser.

– Tämä tuli minulle uutena asiana viisitoista vaille yksi, hän sanoi.

Vielä reilu tuntia myöhemmin päivällä, kello kahden jälkeen tieto kaupunginhallituksen erosta oli ainakin jossain määrin epävirallinen, vaikka esimerkiksi Loviisan Sanomat uutisoi ensimmäisenä tapahtuneesta kaupungin tiedotteeseen viitaten.

Kaupunki ei ollut vielä julkaissut omilla sivuillaan tiedotetta siinä vaiheessa.

Loviisassa virkaa toimittavana kaupunginjohtajana vajaan puolen vuoden ajan toimineen Amnell-Holzhäuserin käsityksen mukaan tiedotetta mahdollisesti vielä viimeisteltiin.

– Ehkä käännöksessä menee aikaa.

Koska tilanne ei ollut vielä selkeä, niin Amnell-Holzhäuser neuvoi olemaan yhteydessä Loviisan kaupunginvaltuuston puheenjohtajaan Otto Anderssoniin (r.).

Taustalla jännitteet

Otto Andersson ei vastannut Kuntalehden soittoon tai viestiin ainakaan vajaan tunnin aikana, mutta siinä ajassa tiedote tilanteesta olikin jo ilmestynyt kaupungin sivulle.

Loviisan kaupunginvaltuuston RKP:n, SDP:n, kokoomuksen, keskustan ja perussuomalaisten valtuustoryhmät tiedottivat yhdessä:

– Loviisan kaupunginvaltuuston RKP:n, SDP:n, kokoomuksen, keskustan ja perussuomalaisten valtuustoryhmät ovat viime viikkojen aikana käytyjen neuvotteluiden jälkeen yhdessä sopineet, että Loviisan nykyinen kaupunginhallitus eroaa.

– Tämän valtuustoryhmien yhteisen sopimuksen myötä kaupunginhallitus tulee itse pyytämään eroa kaupunginvaltuustolta. Kaupunginvaltuusto tulee seuraavassa kokouksessaan elokuussa käsittelemään nykyisen kaupunginhallituksen eroanomuksen ja valitsemaan sen tilalle uuden kaupunginhallituksen.

Lisäksi tiedotteessa kerrottiin, että uuden kaupunginhallituksen paikkajakoon sovelletaan valtuustoryhmien viime kuntavaalien jälkeen tehtyä neuvottelutulosta.

– Valtuustoryhmät ovat lisäksi yhdessä sopineet, että kaupunginhallituksen ulkopuolisille valtuustoryhmille perussuomalaisille ja vihreille myönnetään läsnäolo- ja puheoikeus kaupunginhallituksen kokouksiin tämän valtuustokauden loppuun.

– Näin varmistetaan kaikille valtuustoryhmille yhdenvertaisemmat mahdollisuudet osallistua kaupungin päätöksentekoon ja saada tietoa, tiedotteessa sanottiin.

– Valtuustoryhmien välisen sopimuksen taustana on Loviisan kunnallispolitiikassa jo jonkin aikaa vallinnut jännite.

Tiedotteen antajiksi oli nimetty Agneta Alm (r.), Satu Hämäläinen (sd.), Eero Mulli (kok.), Kari Hagfors (kesk.) ja Kirsti Parikka (ps.).

Seuraava johtaja tiedossa

Loviisassa on jo valittu kaupungin seuraava johtaja.

Paraisten kaupunginvaltuuston puheenjohtajana toiminut Tomas Björkroth valittiin Loviisan uudeksi kaupunginjohtajaksi kesäkuun alussa.

Vielä ei ole tiedossa, milloin Björkroth aloittaa työnsä Loviisassa. Siihen asti Elina Amnell-Holzhäuser vastaa kaupunginjohtajan töistä.

Juttua muokattu 27.6. kello 15.23: Lisätty viimeinen väliotsikko ja sen jälkeinen teksti.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Voi tavatonta. Tämäntyyppistä suhmurointia on kunnissa siellä jos täällä. Olen itse kaupunginvaltuutettu, mutta siitä huolimatta toivon ja mielestäni olisi oikeus ja kohtuus, että suhmurointien taustoja tuotaisiin myös esille. Se olisi kunnan asukkaan ja veronmaksajan oikeusturvankin kannalta tarpeen. Arvelen, että tässäkin saattaa olla ihan vain poliitikkojen keskinäistä kissanhännänvetoa. Kuntalehdeltä, kunta-alan asiantuntijalta, olisin odottanut edes jonkinlaista analyysiä, miksi hallitus eroaa. Niin, käytettiin sanaa ero vaikka erottamisestahan tässä on kysymys. – Sille nostan mielihyvin hattua, että uuteen hallitukseen otatte käsitykseni mukaan kaikki valtuustossa edustetut ryhmät.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*