Kuva: Pixabay
Paltamossa on suunnitteilla useampia työvaihtoja, jonka avulla kunnanjohto kerää kokemuksia työhyvinvoinnin ja kunnan palveluiden kehittämiseksi.

Valta vaihtuu väliaikaisesti Paltamossa tällä viikolla, kun kunnan nuorisovaltuuston jäsenet pääsevät johtamaan kuntaa torstaina 27. helmikuuta.

Paltamon kunnanjohtajan Pasi Ahoniemen mukaan teolla halutaan edistää lasten ja nuorten osallisuutta kunnan päätöksenteossa.

– Haluamme nuorten tuoreita näkemyksiä ja välitöntä palautetta siitä, miten kunnan päätökset ja arkinen toiminta näyttäytyvät nuorille päivän aikana, Ahoniemi kertoo.

Työstään luopuvat päivän ajaksi kunnanjohtaja, hallintojohtaja, tekninen johtaja, sivistysjohtaja ja kehitysjohtaja. Johtoryhmän jäsenet luovuttavat työnsä kukin yhden tai kahden nuorisoneuvoston jäsenen haltuun ja toimivat päivän aikana mentoreina nuorille.

Vallankaappauksesta konkreettisia oppeja

Paltamon nuorisovaltuuston puheenjohtaja, torstaina kunnanjohtajan saappaisiin astuva Minerva Jokelainen kertoo, että ”nuvalaiset” suhtautuvat odottavasti päiväänsä vallan kahvassa.

– Olemme innoissamme siitä, että pääsemme näkemään, millaista työ kuntatasolla on ja kuinka asiat siellä hoituvat.

Nuorten työpäivä alkaa johtoryhmän kokouksella, jonka jälkeen he tutustuvat kunnan johtotehtäviin ajankohtaisten asioiden parissa. Jokelaisen mukaan nuorisovaltuuston jäsenet odottavat päivältä eniten konkreettisia oppeja kuntajohtamisesta.

Nuorisovaltuustossa toista kautta istuva Jokelainen iloitsee siitä, että nuoria huomioidaan kunnassa enenevissä määrin. Kevään aikana tavoitteena on järjestää useampiakin kohtaamisia kunnanjohdon ja nuvalaisten välillä.

– Tästä on tullut olo, että mekin olemme osallisena. Viime kaudellakin oli suunnitelmia kunnan kanssa, mutta se oli aika vähäistä verrattuna siihen, mitä nyt on tulossa.

Kunnan nuorisovaltuustossa on kymmenen jäsentä, jotka opiskelevat yläkoulussa tai toisen asteen oppilaitoksissa.

Arkityöhön tutustuminen kuntakehityksen keskiössä

Nuorten päivä kuntajohtajina liittyy Paltamossa kevään aikana toteutettavaan kokonaisuuteen, jossa kunnan johto osallistuu kunnan arkityöhön ja kerää kokemuksia eri palvelualoilta.

Työnvaihdon tavoitteena on kehittää kunnan palveluita ja työhyvinvointia. Pasi Ahoniemen mukaan jalkautumisen tarkoituksena on kuulla eri alojen työntekijöitä ja viedä johtoryhmän jäsenet oman mukavuusalueensa ulkopuolelle.

– Jos työtä tekee vain oman työpöytänsä takana, katsantokanta on aika suppea.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Paltamo edelläkävijä tässäkin asiassa. Hyvä Paltamo..Kainuun emäpitäjä!

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*