Lahtelainen Pekka Komu (vas.) on alueiden komitean uusi suomalaisjäsen. Kuvassa Komu kuntien ja alueiden huippukokouksessa Päijät-Hämeen maakuntajohtajan Niina Pautola-Molin, alueiden komitean puheenjohtajan Vasco Alves Cordeiron ja ak:n toisen suomalaisjäsenen Anne Karjalaisen kanssa. Kuva: Alueiden komitea

Päijät-Hämeen maakuntahallituksen puheenjohtaja ja Lahden kaupunginvaltuuston 3. varapuheenjohtaja Pekka Komu, sd., on nimetty Mikkel Näkkäläjärven tilalle alueiden komitean Suomen valtuuskuntaan. Näkkäläjärvi luopui paikastaan siirryttyään SDP:n puoluesihteeriksi.

Euroopan alueiden komitea (AK) on kunta- ja aluehallinnon virallinen vaikutuskanava EU:n päätöksentekoon. Komu aloittaa jäsenenä kahdessa AK:n valiokunnassa: ympäristö-, ilmastonmuutos- ja energia (ENVE) sekä kansalaisuus, hallinto, institutionaaliset ja ulkoasiat (CIVEX).

Lahti oli Europaan ympäristöpääkaupunki vuonna 2021. Pekka Komun mukaan merkkivuoden hakuprosessi ja toteutus avasivat silmät sille, mitä eurooppalaisella yhteistyöllä voidaan saavuttaa.

-Käytännön työ tehdään alueilla ja kunnissa. Tittelihän ei tarkoita sitä, että ympäristötyö loppuisi siihen vuoteen, vaan se jatkuu. Haluan tuoda ENVE-valiokuntaan Lahden ja Päijät-Hämeen kokemuksia ympäristöasioista, haasteista ja mahdollisuuksista. Esimerkiksi juuri nyt tavoittelemme hiilineutraaliutta lähivuosina sekä kehitämme vähähiilistä rakentamista, elintarviketeollisuutta ja sähköistä liikennettä, Komu sanoo alueiden komitean tiedotteessa.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Komu kertoo ottavansa tehtävät CIVEX-valiokunnassa hyvin vakavasti.

-Koen, että olemme tienhaarassa, jossa toinen polku johtaa demokratian ja oikeusvaltion murentumiseen ja toinen polku rakentaa vahvaa eurooppalaista yhteiskuntaa, joka tuottaa hyvinvointia, turvaa ja vapautta. On täysin selvää, kumpi polku tulee valita.

Pekka Komu osallistui jo maanantaina ja tiistaina Euroopan alueiden ja kuntien huippukokoukseen Belgiassa Monsissa. Kokouksessa hyväksyttiin julkilausuma, joka sisältää kuntien ja alueiden keskeiset viestit Eurooppa-vaalien alla vahvemman ja oikeudenmukaisemman EU:n rakentamiseksi.

-Uskon Euroopan unionin mahdollisuuteen rakentaa parempaa tulevaisuutta. Euroopan alueiden komitealla on siinä työssä iso rooli. Asioihin kannattaa yleensä vaikuttaa varhaisessa vaiheessa ja laajalla verkostolla. Näen mahdollisuuksia yhä tiiviimmässä yhteistyössä alueiden komitean, parlamentin ja komission välillä, Komu toteaa.

Euroopan alueiden komitean Suomen valtuuskunnassa on 9 jäsentä ja 9 varajäsentä. Komitean kuluva toimikausi kestää vuoden 2025 alkuun asti. Jäsenet kokoontuvat seuraavaan täysistuntoon Brysselissä 17.-18. huhtikuuta.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*