Petteri Orpon mukaan Turun päätöksenteko on avointa – Li Andersson väittää toista
Turun kauppatorin alle on parin vuosikymmenen poliittisen väännön jälkeen tulossa parkkihalli. (Kuva: Jussi Vierimaa)
Palkattiinko hakijoista parhaan sijasta sopivin? Suosittiinko hankinnassa kaveria? Suhmuroidaanko asioita hyvä veli -verkostoissa? Vaasan yliopiston kyselyssä kansalaiset kertoivat vuolaasti epäilyksistään piilokorruptiosta myös kunnissa.
Turku tuli varsinkin 1980-luvulla tunnetuksi ”Turun taudista”, joka ilmeni arvorakennusten purkamisena sekä poliitikkojen ja virkamiesten lahjomisena. Kuntalehti kysyi, vaikuttavatko hyvä veli -verkostot vielä Turun kunnallispoliittisessa päätöksenteossa.
– Olen ollut 1990-luvun puolivälistä lähtien turkulaisessa päätöksenteossa mukana ja sinä aikana muutos on ollut ihan valtava. Olen kuullut aikalaisten juttuja 1980-luvulta, niin sieltä muutos on ollut vielä suurempi. Minusta Turussa on tänä päivänä hyvinkin avoin järjestelmä, sanoo valtiovarainministeri, kokoomuksen puheenjohtaja ja Turun kaupunginvaltuutettu Petteri Orpo.
Vasemmistoliiton puheenjohtaja, kansanedustaja ja Turun kaupunginvaltuutettu Li Andersson on toista mieltä.
– Rakennusliikkeiden ja poliitikkojen suhteet ovat tiiviit. Tapauksia on paljon, jotka ovat herättäneet voimakkaita tunteita – parkkihallia myöten, Andersson sanoo.
Lue piilokorruptiosta torstaina 18.5. ilmestyvästä Kuntalehdestä 6/2017.