Kuntien hahmotelmia tulevaisuudesta julkaistaan uudessa piirrosvideosarjassa.

Kuntakuvia piirretään kolmelle ryhmälle: pienille ja keskikokoisille kunnille sekä kaupungeille.

Piirrosvideoina toteutetut tulevaisuuskuvat on hahmoteltu kolmenkymmenen erilaisen kunnan luottamushenkilö- ja viranhaltijajohdon edustajan kanssa Kuntaliiton verkostoprojektissa Uuden sukupolven organisaatiot ja johtaminen (USO).

Kuntakuvat julkaistiin tiistaina USO-verkostoprojektin teemaseminaarissa Tiedekeskus Heurekassa, Vantaalla.

– Eri kuntaryhmien kuntakuvat poikkeavat monilta osin toisistaan, mutta osittain niissä näkyvät myös samat muutosilmiöt. Keskeisin yhdistävä tekijä on kuntien ja kuntalaisten omaehtoinen kehittämispotentiaali, sanoo kuntakuvien analyysityötä johtanut yliopistolehtori Jenni Airaksinen Tampereen yliopistosta.

– On ainutlaatuista, että kunnat tekevät näin laajasti yhteistä valtakunnallista tulevaisuuspohdintaa. Yleensä tällaisia tulevaisuusharjoituksia tehdään suppeammalla joukolla tutkijoiden ja työryhmien toimesta, sanoo Kuntaliiton ja FCG Konsultointi Oy:n kumppanina skenaariotyössä toiminut Airaksinen.

Kuntakuvat työkaluna tulevaisuustyölle

Kuntaliiton tutkimus- ja kehitysjohtaja Kaija Majoisen mukaan kuntakuvat ovat työkalu kuntien tulevaisuustyölle.

– Ne toimivat myös kuntien tulevaisuudesta käytävän yleisen keskustelun herätteenä paikallisesti, alueellisesti ja valtakunnallisesti, Majoinen määrittelee.

– Normien purku ja kuntien vapausasteiden lisääminen ovat vahvasti uuden hallituksen agendalla. Samalla myös kuntajohdossa nähdään, kuntakoosta riippumatta, kuntien ja kuntalaisten kehittämispotentiaali tulevaisuuden mahdollisuutena. Tulevaisuuden kuntakuva-aineistolla on potentiaalia toimia myös keskustelunavauksena uuden hallituksen kuntapolitiikan tarkempaa linjaa haettaessa, ennakoi Majoinen.

Hän korostaa, että kuntien tulevaisuuden määrittelyä ei voi tehdä ylhäältä alaspäin virastomaisena, suljettuna prosessina, vaan prosessiin tarvitaan kuntien aktiivista roolia, ei vain kuntien kuulemista.

– Kuntakentän uudistumiseksi tarvitaan uutta luovia prosesseja, kumppanuutta ja vuorovaikutusta kuntien, valtion ja kansalaisyhteiskunnan välillä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*