Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo johti puolueensa hyvään tulokseen kuntavaaleissa. Arkistokuva: VNK/Laura Kotila

Kokoomus oli kuntavaalien selkeä voittaja saatuaan 21,4 prosentin osuuden kaikista annetuista äänistä. Kokoomus sai vaalivoiton kaikissa suurissa pormestarikaupungeissa Helsingissä, Turussa ja Tampereella.

Kuntalehden vaalilähetyksessä vieraillut tutkimuslaitos E2 Tutkimuksen johtaja ja politiikan tutkija Karina Jutila arvioi vaalituloksen selittyvän monella eri tekijällä.

– Ensimmäinen tekijä näissä vaaleissa on onnistunut ehdokasasettelu. Se oli kokoomuksen vahvuus.

– Toinen tekijä on äänestäjien varmuus. Se näkyi kokoomuksen kohdalla puoluevalinnan varmuutena, ja siinä, että käydään äänestämässä.

Perussuomalaiset ja vihreät puolestaan kärsivät alhaisesta äänestysaktiivisuudesta, Jutila lisäsi.

Jutila nosti esiin myös sattuman, esimerkiksi sen, mitkä aiheet sattuivat olemaan ennen vaaleja ja niiden aikana vahvasti esillä mediassa.

Asetelma selkiytyi oppositiossa

Toimittaja Hannu Lehtilä katsoo, että kokoomus saa vaalivoitostaan uutta voimaa myös eduskuntatyöhön.

– Eduskunnassa kokoomuksella ja perussuomalaisilla on saman verran kansanedustajia. Ja nyt kokoomus otti selkeän ykkössijan kuntavaaleissa.

– Kokoomus on nyt johtava oppositiopuolue kaikilla mittareilla. (Kokoomuksen puheenjohtaja) Petteri Orpo sai kaipaamansa voiton ja tuen politiikalleen.

Kuntalehden kolumnisti ennakoi kokoomuksen politiikan selkiytyvän, kun puolueen ei tarvitse katsella jatkossa samalla tavalla esimerkiksi perussuomalaisten suuntaan.

– Reaktiivinen politiikka muuttuu ehkä johtavaksi politiikaksi, Lehtilä pohti vaalilähetyksessä maanantaina.

Kampanjoinnin realiteetit saattoivat yllättää

SDP oli kuntavaalien toiseksi suosituin puolue 17,7 prosentin kannatuksella. Keskusta sijoittui kolmanneksi 14,9 prosentin ääniosuudella ja perussuomalaiset on kuntavaalien neljänneksi suosituin puolue 14,5 prosentin kannatuksella.

Lehtilä mietti, että oppositiossa olevan perussuomalaisten puolueen sisällä kuntavaalitulos saattaa aiheuttaa tyytymättömyyttä.

– Vaikka perussuomalaiset sai hyviä tuloksia kunnissa, Lehtilä huomautti.

Politiikan tutkija Karina Jutila pohti sitäkin, mitä perussuomalaisten odotuksia pienemmällä kannatuksella saattaa olla seuraavien eduskuntavaalien suhteen.

– Siellä (perussuomalaisissa) on paljon ehdokkaita, jotka ovat tulleet uusina politiikkaan ja odotukset voivat olla epärealistiset. Kampanjoinnin realiteetit ovat kovat.

– Ja sitten jos ajatellaan, että näistä vaaleista olisi ponnistettava eduskuntavaaleihin ehdokkaaksi, niin moni saattaa väsähtää.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Hyviä analyysejä vaaleista. Kouvolassa Kokomus myös voitti , mutta yksi syy siihen oli että ennen niin vahva sitoutumattomien joukko pääsääntöisesti siirtyi kokoomuksen ehdokkaiksi ja osa heistä meni myös läpi. Näiden vaalien jälkeen Kouvolassa ei ole enää yhtään valtuutettua sitoutumattomilla.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*