Kuntavaalikeskustelu on latteaa, kun sote hallitsee sitä, sanoo professori Jari Stenvall. (Kuva: Ville Miettinen)

Tampereen yliopiston hallintotieteen professori Jari Stenvall näkee sote-keskustelun menneen palvelujen kehittämistä koskevan keskustelun edelle kuntavaalien alla.

Stenvall pitää vaalikeskustelua latteana, ja latteus osoittaa hänen mielestään, että puolueilta on loppunut usko kuntien kehittämiseen.

– Olen pettynyt siihen, että puolueilla näyttää olevan vaalikeskustelujen perusteella hyvin vähän intohimoa rakentaa kuntia. Puolueet eivät juuri ole esittäneet ratkaisuja, miten tulevaisuuden kunta tehdään. Sen sijaan vaaleja käydään hallituksen sote-politiikan puolesta ja vastaan, Stenvall sanoo Tampereen yliopiston haastattelussa.

– Henkilökohtaisesti olen kiinnostunut vain sen edistämisestä, että Suomessa on toimivat ja laadukkaat palvelut ja muutoksiin sopeutuva julkinen hallinto.

Stenvallin mielestä sote-uudistusta tehdään vanhaan maailmaan. Samansuuntaisen näkemyksen esitti taannoin emeritaprofessori Briitta Koskiaho-Cronström Kuntalehden haastattelussa.

– Oikeasti meidän pitäisi nyt rakentaa vahvoja ekosysteemejä, jotta Suomi olisi vahva älykkäiden ratkaisujen kehittämisessä ja käytössä eri alueilla. Luotaisiin sovelluskykyinen sote ja sopeutumiskykyiset kunnat.

Ekosysteemi olikin mukana keskustelussa sote- ja maakuntauudistusten alkuvaiheessa, mutta poliittiset päämärät näyttävät menneen edelle, Stenvall näkee.

– Tarvitsemme eteenpäin katsovan uudistuksen ihan ehdottomasti.

Jari Stenvallin haastattelu Tampereen yliopiston sivuilla

Lue myös:

Vaaliretoriikan tutkija: Tulevaisuuden kunta piilotettu vaaliohjelmiin

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Prof. Stenvallin haastattelu avaa hyvin sote-politiikan logiikkaa. Sitä suuremmat uhkakuvat mitä suurempi muutos. Miksi ei mennä kokeilujen kautta? Toisaalta pieni on kaunista ja taloudellista. Verkostot rakentavat yhteistyötä, parantavat motivaatiota ja luovat innovaatioita. Keskittäminen luo byrokratiaa, valtapelejä ja yleistä apatiaa.
    (Tampereen yliopiston haastattelu)

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*