Kuva: Ville Miettinen
Professori Hannu Katajamäki näkee ministeri Tarastin saaman toimeksiannon perustuneen poliittisen valtapelin synnyttämään kömpelöön ja edesvastuuttomaan kompromissiin. (Kuva: Ville Miettinen)

– Kaikki haluavat taivaaseen, mutta kukaan ei halua kuolla. Lopulta uudistuksessa häviävät kaikki.

Näin kuvaa sote-ja maakuntauudistuksen etenemistä Vaasan yliopiston aluetieteen professori Hannu Katajamäki keskiviikon Helsingin Sanomien Vieraskynä-kirjoituksessaan.

Katajamäen mukaan ministeri Lauri Tarastin saama tehtävä maakunnille siirrettävien tehtävien selvittämisestä vesittyi jo toimeksiannossa, joka perustui ”poliittisen valtapelin synnyttämään kömpelöön ja edesvastuuttomaan kompromissiin” eikä maantieteellisten tosiasioiden tunnustamiseen.

– Aluehallintouudistuksen seurauksena liian pieniksi jääneet maakunnat pilkkovat toiminnallisesti järkeviä kokonaisuuksia. Esimerkiksi Etelä- ja Keski-Pohjanmaalle olisi riittänyt kolmen itsehallintoalueen sijasta yksi. Itsehallintoalueina pienet maakunnat sortuvat nurkkakuntaiseen aluekehittämiseen ja kilpavarusteluun, Katajamäki kirjoittaa.

Hän muistuttaa, että esimerkiksi Kokkolan kaupunki on vain vähän pienempi kuin Keski-Pohjanmaan maakunta johon se kuuluu.

– Minimaakunnat ovat enemmän kuntia kuin maakuntia. Mitä järkeä niissä on järjestää erikseen kunta- ja maakuntavaalit, jotka koskevat melkein samoja asukkaita? Katajamäki ihmettelee.

Uudellemaalle hän ennustaa toimivaltaristiriitaa maakunnan ja suurten kaupunkien välille. Ainoa vaihtoehto olisi radikaali kuntauudistus ja sen osana vahva kunnanosademokratia.

Järkevimmän ratkaisun hallitus tekisi Katajamäen mukaan, jos se viheltäisi maakuntauudistuksen poikki.

– Sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus on ensisijainen. Kysymys ei ole arvovallasta vaan järjen käytöstä.

Hannu Katajamäen kirjoitus HS:n verkkosivuilla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*