Puolueen merkitys kuntavaaleissa on vahvistunut äänestäjien mielissä 2000-luvulla.

Suomalaisista 45 prosenttia haluaisi, että kuntavaaleissa voi äänestää internetin välityksellä. Äänestämisen arvostus ja puolue-uskollisuus ovat nousussa. Tiedot selviävät Kuntaliiton kyselytutkimuksesta, johon vastasi 12 500 suomalaista vuonna 2015.

– Internetin välityksellä äänestäminen kuntavaaleissa on saavuttanut vakaan tukensa kuntalaisten keskuudessa. Nettiäänestämistä kannattavien osuudet ovat pysyneet suhteellisen vakaalla tasolla vuodesta 2008 lähtien, ja vastustajien määrä on hieman vähentynyt, tutkimuspäällikkö Marianne Pekola-Sjöblom Kuntaliitosta kertoo.

Nettiäänestäminen saa eniten kannatusta 30–50-vuotiaiden keskuudessa: heistä 60 prosenttia haluaisi mahdollistaa verkossa äänestämisen.

Yli 70-vuotiaista vastanneista puolet vastustaa ja neljännes kannattaa nettiäänestämisen mahdollistamista. 60–69-vuotiaista vastanneista 40 prosenttia kannattaa nettiäänestämisen käyttöönottoa.

 

Äänestämistä arvostetaan

 

Tutkimuksen mukaan kaikkiaan 67 prosenttia kuntalaisista pitää kuntavaaleissa äänestämistä tärkeimpänä keinona vaikuttaa oman kunnan asioihin. Äänestäminen tärkeimpänä keinona on vahvistunut kuntalaisten mielissä 2000-luvun alusta lähtien.

Ikäluokkien välillä on kuitenkin selviä eroja arvioitaessa äänestämisen merkitystä. Etenkin vanhimmat ikäluokat pitävät äänestämistä tärkeimpänä keinona vaikuttaa. Nuorimmista eli 18–29-vuotiaista vastaajista alle puolet eli 48 prosenttia piti äänestämistä ensisijaisena vaikuttamistapana, kun taas vähintään 70-vuotiaista sitä piti tärkeänä peräti 80 prosenttia vastanneista.

Kunnalliset kansanäänestykset saavat enemmistön kannatuksen. 55 prosenttia kyselyyn vastanneista kannattaa kunnallisen kansanäänestystä tärkeimmistä asioista päätettäessä. Eri mieltä on joka viides.

Kansanäänestyksen kannatus on lisääntynyt hieman vuosien 2008 ja 2011 tuloksista. Vanhemmista mittauksista kannatus on kasvanut merkittävästi.

 

Puolueen merkitys kasvanut

 

Neljäsosa kyselyyn vastanneista ilmoittaa äänestävänsä aina ja 39 prosenttia pääsääntöisesti samaa puoluetta. Lähes kolmasosalla kyselyyn vastanneista puoluevalinta vaihtelee eri vaaleissa.

– Kuntavaalit mielletään edelleen ensisijaisesti henkilövaalina, sillä 84 prosenttia vastanneista korostaa henkilön tärkeyttä äänestyspäätöstä tehtäessä. Kuitenkin puolueen tärkeyttä korostaa kaksi kolmesta vastaajasta, ja puolueen tärkeys on vahvistunut 2000-luvun alusta lähtien koko ajan, Pekola-Sjöblom sanoo.

Alle puolet eli 42 prosenttia pitää tärkeänä sitä, että äänestää oman kylän tai kunnanosan ehdokasta. Ehdokkaan ikää pitää tärkeänä 28 prosenttia vatanneista ja sukupuolta 20 prosenttia.

 

Äänestysikärajan laskeminen ei innosta

 

Kyselyyn vastanneista 67 prosenttia vastustaa ja 16 prosenttia kannattaa äänestysikärajan laskemista 18 vuodesta 16 vuoteen.

Eniten äänestysikärajan laskemista kannatetaan 18–29-vuotiaiden sekä 40–49-vuotiaiden ikäryhmässä, näissäkin ryhmissä kannattajia on vain viidennes. Vanhimmassa ikäryhmässä eli vähintään 70-vuotiaiden keskuudessa vastustus on suurinta. Noin kolme neljästä vastanneesta ei kannata ikärajan laskemista.

 

 

Osa mittavaa tutkimusohjelmaa

 

Kuntalaiskysely on osa ARTTU2-tutkimusohjelmaa. Kunnissa toteutettujen ja tulevien uudistusten arviointitutkimusohjelma 2014–2018 eli ARTTU2 on useasta osaprojektista koostuva tutkimuskokonaisuus.

ARTTU2-ohjelma selvittää, miten uudistukset ovat vaikuttaneet kuntien palveluihin, talouteen, demokratiaan ja johtamiseen, henkilöstövoimavaroihin sekä yhdyskuntarakenteeseen ja elinvoimaan.

Ohjelmassa on mukana 40 tutkimuskuntaa, jotka edustavat erikokoisia ja -tyyppisiä kuntia eri puolilta Suomea. Tutkimuskuntien väestörakenne ja muut ominaisuudet yhdessä muodostavat edustavan otoksen koko maasta.

ARTTU-tutkimuskunnat ovat Askola, Espoo, Hattula, Hirvensalmi, Hollola, Hämeenlinna, Inari, Jyväskylä, Kankaanpää, Keitele, Kemiönsaari, Keuruu, Kokkola, Kotka, Kurikka, Kuusamo, Lappeenranta, Lempäälä, Liperi, Mikkeli, Mustasaari, Nivala, Oulu, Paltamo, Parkano, Petäjävesi, Pudasjärvi, Raasepori, Raisio, Rautalampi, Salo, Sipoo, Säkylä, Tampere, Tornio, Turku, Vaasa, Vantaa, Vimpeli, Vöyri.

 

 

 

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*