Ilmakuva Hämeensillan ratikkatyömaasta
Suuret yliopistokaupungit Helsinki, Tampere, Oulu ja Turku saivat puoluejohtajilta kehuja koronatoimista, liikenneuudistuksista ja koulutuksesta. Kuva: Pasi Tiitola

Kuntamarkkinoille kokoontuneet puoluejohtajat kiittelivät vuolaasti kaikkia Suomen kuntia koronan eteen tehdystä työstä. Osa kunnista sai lisäksi erityistunnustusta, kun puoluejohtajia pyydettiin nimeämään ihailemansa kunta puoluejohdon paneelissa. Oma asuin-, koti- tai mökkikunta eivät kelvanneet vastaukseksi.

Mitä kuntaa te tällä hetkellä ihailette?

Maria Ohisalo (vihr): Jämsä (Keski-Suomi, noin 20 000 asukasta)

– Pääsin käymään viime viikonloppuna Jämsässä. Kaipolan paperitehdas puhuttaa totta kai ympäri Suomea (koska se ollaan lakkauttamassa). Tapasin kunnan johtoa. Oli valtavan hienoa huomata, miten paljon kunnassa on tulevaisuudenuskoa ja intoa yhdessä selviämisestä, vaikka sitä kohtasi tällainen tragedia. Oli myös hieno kuulla, että Jämsä on saanut yhteydenottoja ympäri maata ihmisiltä, jotka ovat kiinnostuneita tekemään yhteistyötä uuden nousun ja jälleenrakennuksen eteen. Jämsän kunnalle kiitos. Olemme hallituksena varmasti tukemassa heitä tässä rakennemuutoksessa.

Annika Saarikko (kesk): Oulu (Pohjois-Pohjanmaa, noin 205 000 asukasta)

– Minulla tuli spontaanisti ensimmäisenä mieleen Oulu, jossa tietysti vietimme puolueena viime viikonlopun hyvin poikkeuksellisessa puoluekokouksessa. Huomasin siellä miettiväni sitä historiaa, joka on tuonut Oulun merkittäväksi koko Pohjois-Euroopan näkökulmasta, sen alueen pääkaupungiksi. Siinä asiassa avainasemassa on ollut koulutus: vahva korkeakoulu koko maakunnassa ja ennen kaikkea Oulun yliopisto. Pohdin paljon myös kaupunkien ja kuntien menestystekijöitä ja sitä, miten iso vaikutus nimenomaan koulutuksella on. Nuoret ihmiset tuovat elinvoimaa ja tulevaisuudenuskoa. Myös se tieto ja tiede, mitä korkeakoulu tuottaa säteilee yrittäjyyteen. Se on uskomattoman hieno, se Oulun tarina.

Li Andersson (vas): Tampere (Pirkanmaa, noin 238 000 asukasta)

– Tämä on ehkä vähän yllättävä veto turkulaiselta päättäjältä ja ministeriltä, mutta ensimmäinen kunta, joka tuli mieleen on itseasiassa Tampere, jossa on tehty aika rohkeita investointeja. Tampereella on saatu eteenpäin Tampereen kehityksen ja ilmasto- ja elinkeinopolitiikan kannalta tärkeitä liikennehankkeita. Se on seikka, josta on syytä inspiroitua muualla.

Sanna Marin (sd): Turku (Varsinais-Suomi, noin 193 000 asukasta)            

– Me emme ole koordinoineet Lin kanssa näitä puheenvuoroja, mutta itse kyllä mainitsen Turun. Turussa on poikkeuksellisen hyvällä tavalla ryhdytty koronan vastaisiin toimiin niin lentokentän kuin Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirinkin osalta. Sairaanhoitopiiri on valmistautunut kriisin hoitoon erittäin hyvin.

Petteri Orpo (kok): Helsinki (Uusimaa, noin 654 000 asukasta)                   

– Nostan tällä kertaa esille meidän pääkaupunkimme. Jos ajattelee koronan hoitoa, niin kyllä Helsinki on kantanut kaikkein suurimman kuorman ja vastuun. Helsingin kaupunki on tehnyt todella paljon töitä ja ollut yksi avaintoimija siinä, että Suomessa tämä korona on pystytty pitämään näin kurissa. Kun väkeä on paljon, ponnistukset ovat tietenkin kaikkein suurimmat, on sitten kyse opetuksen järjestämisestä tai sosiaali- ja terveyspalveluista. Siihen vielä päälle erinomainen tiedottaminen, mitä pormestari Vapaavuori on tehnyt säännöllisesti.

 Anna-Maja Henriksson (rkp): Tornio (Lappi, noin 21 600 asukasta)                    

– Tässä on mainittu erittäin hyviä kuntia ja minullakin oli mielessä Helsinki. Koska se nyt meni, nostan toisen kunnan, joka on paljon paljon pienempi, mutta joka on myös näyttänyt, että pystyy moneen hyvin vaikeassa tilanteessa. Se on Tornio. Tornio-Haaparanta rajalla on ollut valtava haaste koko tämän koronakriisin ajan. Torniossa kunnan työntekijät ja kuntalaiset ovat eläneet monta sataa vuotta yhdessä Haaparannan kunnan kanssa. Heille tämä tilanne on ollut varsin varsin haasteellinen. Tästä on kuitenkin selvitty. On löydetty ratkaisuja. On omaksuttu se, että tilanne on ollut erilainen. Onneksi se raja on myös pystytty avaamaan. Tilanne on vaatinut kunnan päättäjiltä ja kuntalaisilta erittäin paljon.

Jussi Halla-aho (ps): Utsjoki (Lappi, noin 1 200 asukasta)

– Jos jokin kunta nyt pitäisi mainita, niin minulla oli tilaisuus käydä muutama viikko sitten ensimmäistä kertaa elämässäni Utsjoella. Ihmiset tekivät minuun siellä syvän vaikutuksen. Paikka oli kaukana kaikesta. Tietysti upea paikka turistin silmin. Mutta kyllä minuun teki vaikutuksen se, millaista pioneeri- ja sissihenkeä ihmisillä siellä on. Tapasin nuoria ihmisiä, jotka vastoin stereotypiaa eivät suunnitelleet muuttavansa pois sieltä, vaan näkivät tulevaisuutensakin siellä. Toivottavasti sellaista nähdään jatkossa enemmän ruuhka-Suomen ulkopuolella.

Lue lisää:

Puoluejohtajat Kuntamarkkinoilla: kaikki tiedostavat kuntien talousongelmat, mutta kysymys tehtävistä jakoi jopa hallituksen

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*