Vaikka kuvassa Suomen Kuntajohtajien Heidi Rämöä naurattaa, niin hymy hyytyy, kun tulee puheeksi hallituksen toimet.

Hallitukset toimet sote- ja maakuntahallintouudistuksen tiimoilta eivät paljoa ymmärrystä kerää Suomen Kuntajohtajien puheenjohtajalta, Lempäälän kunnanjohtaja Heidi Rämöltä. Rämön mielestä hallitus ei ole ottanut suomalaista kuntakenttää aidosti kumppanikseen uutta toimintamallia luodessaan.

-Maan hallitus vain ilmoittaa asioita. Viimeinen ikävä esimerkki on ilmoitus kuntavaalien ajankohdan vaihtamisesta. Kuka päättää ja millä valtuuksilla, kysyy Rämö Ylöjärven Sanomien julkaisemassa laajassa haastattelussa.

Rämö muistuttaa kuntien hoitaneen hyvin työsarkansa viime vuosina, vaikka valtionosuudet ovat laskeneet ja valtion kunnille sälyttämien tehtävien määrä noussut. Kunnissa olevaa asiantuntemusta tulisi Rämön mielestä hyödyntää uutta mallia rakennettaessa. Nykymenolla kunnat kuihtuvat ja toiminnat keskittyvät.

-Tämän kertaisen sote- ja maakuntauudistuksen taustalla häämöttää noin 20 kunnan Suomi, arvioi Rämö haastattelussa.

 

Heidi Rämön räväkkä haastattelu löytyy tästä linkistä Ylöjärven Sanomien näköislehdestä aukeamalta 16-17.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Jokaisella hallituksella on omat intohimonsa. Rakenteet ovat kuitenkin aina olleet se numero yksi, viis substanssista.

    Kataisen hallituksen lempilapsi oli suuret kaupungit ja Sipilän hallituksen lempilapsi on maakunnat. Aina on myös käynyt selväksi, että isä – valtio tietää kaiken. Päätöksiä on pyritty hakemaan vimmatusti lyhyessä ajassa, koska seuraava hallitus voi torpata kaiken.

    Vuoropuhelusta ja vuorovaikutuksesta ei ole ollut tietoakaan. Kansalaiset ovat menettäneet uskonsa uudistuksiin. Luottamuspääomaa syödään nyt ahmimalla.

  2. Sekä kunnat PL 121 § 1. momentti että sote-maakunnat PL 121 § 4. momentti sanoo:

    Ex-kuntapuolue Suomen Keskusta hylkäsi kotikunnat ja sote-maakuntamallin (20 sairaanhoitopiiriä ja nykyiset kunnat).

    Pääministeripuolueeksi nousi Keskusta äänestäjien luottaessa sinisilmäisesti Keskustapuolueen malliin, joka on aina ollut kuntaveroilla rahoitetut sote-sairaanhoitopiirien kuntayhtymät: aito sote-itsehallinto, verotusoikeus säädetty perustuslain 121 §:ssä.

    Sipilä (ex-Keskusta) lakkauttaa kunnallista itsehallintoa, koska se oli este Soinin-Sipilän-Kataisen 23. maaliskuuta 2014 tiedotustilaisuudella käynnistämälle tilaaja-tuottaja-mallille, jolla sote Sipilän uljaasta tahdosta yksityistetään. Koska se uljaus kaatui perustuslakivaliokunnassa suorin vartaloin taaksepäin uljaasti — kiertää Sipilä ”kunnallisen itsehallinnon” ottamalla kunnilta perustuslaissa säädetyllä verotusoikeudella rahoitetut sote-budjetit, 60 prosenttia verotusoikeudesta (PL 121 §), valtiolle perustuslain vastaisesti. Vaihtokaupassa verotusoikeyden ja itsehallinnon poistolle Sipilä tarjoaa suoraa maakuntavaalia, mitä nimittää kornisti maakuntaitsehallinnoksi, vaikka itsehallinto poistuu samalla kun verotusoikeus (PL 121 §) poistuu maakuntien sisäisiltä kuntayhtymiltä, kunnalliselta itsehallinnolta. Sipilän pitää muuttaa perustuslaki. Soini vaati sitä jo oppositiossa 2014 maaliskuun 23. päivän jälkeen käynnistyneen harkintavallan ja hallintolain vastaisen hillotolppa-sota-manööverin.

    Keskusta ottaa perustuslain 121 §:ssä säädetyiltä verotusoikeidellisilta kunnilta 60 prosenttia budjetti-itsehallinnosta valtiolle eli joka neljäs vuosi vaihtuville hallituksille. Hallituksille, joissa on aina Kokoomus ja SDP lapioimassa julkisen ex-kuntaitsehallinnon valtion rahoiksi sumplittuja verorahoja sote-veroparatiiseihin pörssi-itsehallinnoille.

    Ylpeä hillotolppa Soini lapio rahaa Kreikkaan ja sote-paratiiseihin, kun itsevaltaisesti veti vessasta alas Persujen peruskunnat ja sote-piirikunnat -mallin, mikä mahdollisti maakuntia pienemmät sote-itsehallinnot ja nykyisten kuntien vankan aseman. Sipilä on täydellisessä sota-radiohiljausuudessa. Oppisitioon palattua vitsit ei ole vähissä.

    Minkään parlamenttipuolueen, eikä parkamentaarisen komitean sote-malli ei ole ollut valtion rahoittama valtion itsehallinto yli kuntien ja maakuntien. Äänestäjät on petetty vastoin perustuslain 2 §:ää: ”Valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta.”. Kuinka voi edustaa, kun kansa ei tiedä ennen äänestystä, mitä hallitus ja eduskunta tekee vaalien jälkeen. Ei tiedä avokonttorihullutus itsekkään.

    Urpilainen SDP = Katainen Kokoomus = Sipilä Keskusta: suurkuntamalli

    Ei ole vitsi — itketään yhdessä

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*