Hallituspohjan muuttuminen voi merkitä "justeerauksia" sote-uudistukseen, Juha Sipilä sanoi Pääministerin kyselytunnilla. (Kuva: VNK / Laura Kotila)

Pääministeri Juha Sipilä, kesk., ja valtiovarainministeri Petteri Orpo, kok., eivät näe edellytyksiä hallitusyhteistyölle perussuomalaisten kanssa, kun puolueen johdossa on Jussi Halla-aho.

– Keskustelut käyty. Yhteinen esityksemme Kesk./Kok. eduskuntaryhmille: ei edellytyksiä jatkaa yhteistyötä Halla-ahon johtaman PS:n kanssa, twiittasivat sekä Sipilä että Orpo.

Hallitus tiedottaa lisää tilanteesta tänään klo 17.

MainosHallituspuolueiden johto – Sipilä, Orpo ja Halla-aho –  kävi aamusta asti neuvotteluita toimintaedellytyksistä.

Halla-aho poistui neuvotteluista ensimmäisenä kommentoimatta mitään. 

Sipilä kertoi sunnuntaina Yle Radio Suomen Pääministerin kyselytunnilla, että maanantaina selviää, pysyykö hallitus kasassa.

Hallituksen koossa pysyminen alkoi olla vakavasti uhattuna perussuomalaisten mullistettua puoluejohtonsa perusteellisesti. Vanhasta johdosta jäi jäljelle vain puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo, kun Jussi Halla-aho astuu puheenjohtajaksi Timo Soinin tilalle,  ja varapuheenjohtajiksi valittiin Laura HuhtasaariTeuvo Hakkarainen ja Juho Eerola.

Orpo totesi lauantaina Verkkouutisille kyseessä olevan vakavan pohdinnan paikka, koska ”perussuomalaiset eivät ole sama puolue kuin ennen”.

Sipiläkin sanoi sunnuntaina putsanneensa tilanteen vuoksi kalenterinsa kolmeksi päiväksi.

– Koko puoluejohto pois lukien puoluesihteeri vaihtuu, linjaan tulee muutoksia. Täytyy käydä läpi, mitä tämä käytännössä tarkoittaa, Sipilä sanoi sunnuntaina.

– On mietitty totta kai erilaisia vaihtoehtoja, jos tältä pohjalta ei eteenpäin päästä, Sipilä viittasi tuolloin hallituksen mahdolliseen hajoamiseen.

Halla-aholaisen puoluejohdon myötä perussuomalaisten arvolinjausten on katsottu poikkeavan merkittävästi tähänastisesta oikeistolaisuuden vallatessa alaa SMP:n perinteeseen nojanneelta linjalta.

Sipiläkin myönsi, että erot arvoissa ovat nyt kasvaneet hallituspuolueiden kesken.

– Kaikki päätöksenteko perustuu arvoihin. Siksi on tarpeen käydä keskustelu arvoista nyt. Jos sopisimme asiakysymyksistä nyt ja arvopohja ovat kaukana toisistaan, kriisi voi olla jo kolmen viikon päässä.

Vasemmistosta ehdotettujen uusien eduskuntavaalien mahdollisuutta Sipilä toppuutteli. Uudet vaalit tietäisivät merkittävää uutta lisähaastetta muun muassa sote- ja maakuntauudistukselle.

– Ei nyt kannata puhua uusista vaaleista, kyllä tähän ratkaisut haetaan. Sote-uudistus on tietenkin hallituksen suurin yksittäinen uudistus. Tämä on tällä hetkellä eduskunnan käsissä. Jos hallituspohjaan tulee muutoksia, todennäköisesti sote-uudistukseen tulee joitakin justeerauksia, Sipilä sanoi Pääministerin haastattelutunnilla sunnuntaina.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*