kuva: Pekka Moliis
Liike Nytin kiertue ulottui huhtikuun lopulla Kuopioon.

Suomen Sitoutumattomat ry:n puheenjohtaja valkeakoskelainen puheenjohtaja Teuvo Nieminen arvioi, että vain harvat Suomen kunnan- ja kaupunginvaltuustojen sitoutumattomista ryhmistä lähtevät mukaan Hjallis Harkimon ja Mikael Jungnerin luotsaaman Liike Nyt -liikkeen toimintaan.

– Sitoutumattomien ryhmien toiminta kumpuaa hyvin paikallisista lähtökohdista, ja siksi Liike Nytin tavoitteet valtakunnallisesta vaikuttamisesta voivat tuntua vierailta, Nieminen sanoo.

Kesäkuussa Parempi Heinola ry:n kahdeksan valtuutettua vaihtoi Liike Nytiin, ja elokuussa uuden liikkeen mukaan tempautui Jämsässä vaikuttava Uusi Jämsä kuuden valtuutetun voimin. Liikkeen verkkosivuilla Hjallis Harkimo kertoo keskusteluja käydyn 10 eri sitoutumattoman valtuustoryhmän kanssa.

– Minuun ei kukaan ole ollut asian tiimoilta yhteydessä, mutta ihan mielelläni heidän kanssaan keskustelisin. Täytynee olla itse sinne päin yhteydessä, jos mitään ei kuulu, Nieminen sanoo.

Nieminen korostaa sitä, että Suomen sitoutumattomien toiminnan keskeisenä pontimena on vaikuttaminen lainsäädäntöön, jotta se huomioisi paremmin sitoutumattomat ryhmät. Tällä hetkellä sitoutumattomat ovat puolueita heikommassa asemassa esimerkiksi vaalien ehdokasasettelussa.

– Sen sijaan yhtenäisiä ideologisia tavoitteita esimerkiksi oikeisto-vasemmisto-akselilla meillä ei ole. Liike Nytissä olen taas aistivani uusliberalismia, jota itse vierastan, Nieminen sanoo.

Niemisen mukaan on mahdollista, että sitoutumaton ryhmä olisi mukana sekä Liike Nytissä että Suomen Sitoutumattomissa.

– Miksipä ei voisi, jos Liike Nyt ei ryhdy järjestäytymään puolueeksi. Siinä menee selvä raja.

Niemisen mukaan Suomen Sitoutumattomien hallitus on koolla 2. lokakuuta Kärkölässä ja ottaa silloin kantaa asiaan.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*