Pohjois-Suomen hallinto-oikeus katsoo 3. marraskuuta antamassaan ratkaisussa, että Kittilän kunnan päätöksentekoon liittyvät ns. Eilavaara-asiakirjat ovat julkisia, uutisoi Suomen Kuvalehti.

Asiakirjat liittyvät Kittilässä harjoitettuun varjovalmisteluun.  Eräät Kittilän päättäjät olivat tilanneet lainopillista neuvontaa kunnanjohtaja Anna Mäkelän erottamiseen liittyen. Toimeksiannon laskutus oli tarkoitus hyväksyttää kunnanhallituksessa. Laskun oli allekirjoittanut oikeudellinen avustaja Pertti Eilavaara. Kunnan virkamiesjohto ei ollut tietoinen toimeksiannosta.

Maaliskuussa 2015 tuolloinen vt. kunnanjohtaja Esa Mäkinen yritti selvittää, mistä toimeksiannossa on kyse. Huhtikuussa 2015 Mäkistä vt. kunnanjohtajana seurannut Kyösti Tornberg päätti salata asiakirjat vedoten keskusrikospoliisin Kittilässä suorittamaan esitutkintaan.

Suomen Kuvalehti oli vaatinut saada Eilavaara-asiakirjat nähtäväkseen ja teki tutkintapyynnön Tornbergin salauksesta.

Hallinto-oikeus toteaa, että vt. kunnanjohtajalla ei ole ollut toimivaltaa määrätä asiakirjoja yleisesti salassa pidettäviksi eikä kyseisiin asiakirjoihin sisälly julkisuuslain 24§:n 1 momentissa tarkoitettuja salassa pidettäviä tietoja.

Tornbergin nykyinen toimikausi vt. kunnanjohtajana kestää vuoden loppuun.

Salaamispäätöksen jälkeen Mäkelän irtisanominen on todettu laittomaksi ja kunta on tehnyt hänen kanssaan sopimuksen maksettavista korvauksista. Kunnanvaltuuston puheenjohtaja Inkeri Yritys, vas., on valittanut Pohjois-Suomen hallinto-oikeuteen sovintosopimuksesta. Yrityksen mukaan päätös syntyi virheellisessä järjestyksessä, koska kokoukseen osallistui esteellisiä luottamushenkilöitä.

Keskusrikospoliisin tutkimukset Kittilän sotkussa jatkuvat.

Suomen Kuvalehden uutinen

Lisää aiheesta:

Kittilä myönsi eron Kurulalle

Kittilän poliisitutkinta jatkuu sovusta huolimatta

Lex Kittilästä 140 lausuntoa

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*