Osmo Soininvaara haluaa lisätä ratiovaunuliikennettä Helsingissä mieluummin kuin rakentaa Pisara-radan.

Eduskunnasta luopunut vihreiden kansanedustaja ja helsinkiläinen kuntapoliitikko Osmo Soininvaara on huolissaan suurimpien kaupunkien kehityksestä.

Hän nostaa esiin aluepoliittisen huolensa, jota on lisännyt keskustan talousmaantieteellisen työryhmän raporttiin perehtyminen. Hän on löytänyt sieltä näkemyksiä, joiden pelkää johtavan Helsingin kasvun tukahduttamiseen.

Soininvaaran kirjoitus ennakoi sitä, että Helsingin ja muun Suomen ja toisaalta suurten kaupunkien ja muun maan vastakkainasettelu voi kiihtyä eduskunnan voimasuhteiden muutoksen seurauksena.

Soininvaara katsoo, että suurimpien kaupunkien kasvu on aikamme ilmiö ja sitä pitää jouduttaa, koska kaupungeissa työllisyysaste on parempi ja työ rahassa laskettuna tuottavampaa.

– Voi toki kiistää sen, onko työn tuottavuutta oikein laskea rahassa, mutta valtion verotulojen kannalta se on oikea tapa.

Blogissaan hän kauhistelee keskustan talousmaantieteellisen työryhmän näkemyksiä. Keskeinen johtopäätös työryhmän raportissa Soininvaaran mukaan on että Helsingin seudun kasvu on pysäytettävä jarruttamalla asuntotuotantoa seudulla: asuntotuotanto ei raportin mukaan poista asuntopulaa, koska se vain kiihdyttää muuttoa kaupunkeihin.

Soininvaara vaatii päin vastoin, että suurimpien kaupunkien kasvua pitää tukea raivaamalla esteitä asuntorakentamisen tieltä.

Konkreettisena huolenaiheena Helsingin kannalta Soininvaaralla on valtion rahoitus julkiselle liikenteelle. Toisin kuin monet helsinkiläiset kunnallispoliitikot, Soininvaara ei lämpene kovasti Pisara-radalle, koska se tukisi pääkaupunkiseudun reuna-alueita ja siten yhdyskuntarakenteen hajautumista.

Mieluummin hän käyttäisi rahat Helsingin raitioliikenteen kehittämiseen.

– Keskusta ei kuitenkaan esitä tätä, vaan on sitä mieltä, että rahat pitää siirtää maakuntiin. Helsingin kasvua ei pidä edistää. Tämä on Helsingin ja koko maan kannalta vähän huolestuttavaa, Soininvaara kirjoittaa.

Soininvaaran blogi on täällä

Keskustan talousmaantieteellisen työryhmän raportti on täällä

 

 

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Hienoa ,jos Helsingin hengästyttävää kasvua kritisoidaan!
    Helsingin suunnitelmat tukehduttavat kauniin ja elinvoimaisen osan Helsingistä.
    Jo nyt asukkaat kokevat ahdistuksen ja kauhun tunteita tulevan Helsingin betonilähiöistä (nopeasti rakennetuista)viheralueiden ja rantojen kustannuksella.
    Kummallista että vihreät tukevat tällaista kehitystä.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*