Palkankorotusten ja palkkarakenneohjelman lisäksi sovintoehdotuksessa on työehtoja parantavia tekstikirjauksia esimerkiksi työaikaratkaisuihin. Edellisen kerran kunta-alalla neuvoteltiin kaksi vuotta sitten. ARKISTOKUVA: Niko Pohjalainen

Sovittelulautakunta on odotetusti antanut sovintoehdotuksen kunta-alan työriitaan. Ehdotus luovutettiin kunta-alan pääsopijajärjestöille tänään tiistaina kello 12. 

– Niin työntekijöiden, kuntien ja uusien hyvinvointialueiden kuin tavallisten kansalaistenkin kannalta on tärkeää, että julkiset hyvinvointipalvelut toimivat ja työrauha kyetään turvaamaan, sanoo sovittelulautakunnan puheenjohtaja Elina Pylkkänen tiedotteessa. 

Kolmevuotisessa sovintoehdotuksessa pienipalkkaisten työntekijöiden palkat nousevat muita enemmän. Sovintoehdotus tuottaa jokaiselle sopimuksen piiriin tulevalle työntekijälle kahden prosentin, mutta vähintään 46 euron suuruisen palkankorotuksen kuukaudessa 1.6.2022 alkaen.  

–Tämän lisäksi ehdotus pitää sisällään 0,53 prosentin suuruisen järjestelyerän 1.10.2022 alkaen. Sillä toteutetaan muun muassa palkallinen perhevapaauudistus. Erityisesti naisvaltaiselle kunta-alalle järjestelyerällä on suuri merkitys. 

Kunta-alan mediaanipalkka oli vuonna 2021 noin 3 040 euroa. Mediaanipalkkaisen työntekijän palkassa yleiskorotuksen ja järjestelyerän keskimääräinen yhteisvaikutus nousisi noin 76 euroon kuukaudessa.

Palkkarakenneohjelma nostaa palkkatasoa

Sovintoehdotukseen kuuluu myös viisivuotinen palkkarakenneohjelma, joka tulee yleisen linjan mukaisten palkankorotusten päälle. Se koskee vuosia 2023-27 ja korottaa keskimääräistä palkkatasoa viiden vuoden aikana 5,1 prosenttia. 

Pylkkäsen mukaan palkkarakenneohjelman tavoitteena on parantaa kunta- ja hyvinvointialan työpaikkojen kilpailukykyä, henkilöstön saatavuutta, työelämän laatua ja palvelutuotannon tuloksellisuutta. 

–Sovittelulautakunnan työssä kunta-alan järjestöt ovat tuoneet esiin kunta-alan palkkojen jälkeenjääneisyyden. Palkkarakenneohjelmalla voidaan varmistaa jatkossakin kunta- ja hyvinvointialojen työntekijöiden palkkojen kehitys, Pylkkänen toteaa. 

Osapuolten näkemykset on Pylkkäsen mukaan otettu sovintoehdotusta laadittaessa tasapuolisesti huomioon. Toteutuessaan sovintoehdotuksen mukainen sopimus koskee noin 425 000 virka- tai työsuhteessa olevaa työntekijää. 

Pylkkänen kertoo kehottaneensa pääsopijajärjestöjä hyväksymään sovintoehdotuksen. Hän odottaa niiden antavan vastauksensa lautakunnalle huomenna keskiviikkona kello 12. 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*