Suoraa pormestarivaalia toivotaan lakiin muttei nähdä todennäköisenä
Kuva: Sonja Eloranta
Lausuntoyhteenveto suoran pormestarivaalin sekä kunnanosavaalit mahdollistavasta lainsäädännöstä on valmistunut.
Selvä enemmistö lausunnonantajista katsoi, että pormestarin suora vaali ja alueellisten toimielinten valitseminen suorilla vaaleilla tulisi mahdollistaa lainsäädännössä.
Esitystä pormestarin ja alueellisten toimielimien suorista vaaleista ei kuitenkaan viedä vielä eteenpäin, vaan tarvetta harkitaan uudestaan ensi vuonna käynnistyvässä Tulevaisuuden kunta -hankkeessa.
Vaikka lausunnon antaneet kunnat pääosin kannattavat suoran pormestarinvaalin ja kunnanosavaalit mahdollistavaa lainsäädäntöä, harvat kunnat pitävät sitä oman kuntansa kannalta tarpeellisena.
Suuri osa lausunnonantajista oli sitä mieltä, ettei ehdotettuja muutoksia tulisi toteuttaa ennen kuin parhaillaan vireillä olevien valtakunnallisten uudistusten vaikutukset kuntien tehtäviin ja rooliin tulevaisuudessa ovat tiedossa.
Pormestarivaalia pitivät mahdollisena Alavus, Hyvinkään, Kurikka, Mänttä-Vilppula, Raahe, Ruokolahti ja Virrat.
Ainoastaan kuusi kuntaa näki mahdollisena kunnanosavaalien käyttöön ottamisen kunnassaan tulevaisuudessa.
– Ehdotusta kannattavat kunnat perustelevat näkemystään pääasiassa lain mahdollistavalla luonteella. Kunnat katsovat, että suorilla vaaleilla valitut alueelliset toimielimet ovat yksi tapa lisätä ja tukea edustuksellista demokratiaa erityisesti suuremmissa kunnissa, lausuntoraportissa todetaan.
– Ehdotusta vastustavat kunnat katsovat, ettei vaaleilla valittaville alueellisille toimielimille ole tarvetta, koska kunnat voivat jo voimassa olevan kuntalain mukaan edistää lähidemokratiaa ja kuntalaisten osallistumis- ja vaikutusmahdollisuuksia useilla eri tavoilla.
Kuntalain kokonaisuudistuksen yhteydessä linjattiin valmisteltavaksi erikseen suoran pormestarinvaalin ja kunnanosavaalien mahdollistamista lainsäädännössä. Valtiovarainministeriön asettama työryhmä julkaisi ehdotuksensa tarvittavista lainsäädäntömuutoksista huhtikuussa 2015.
Työryhmän ehdotuksista pyydettiin lausunnot muun muassa kunnilta, ministeriöiltä, rekisteröidyiltä puolueilta, Suomen Kuntaliitolta ja eräiltä järjestöiltä. Lausuntoja saatiin yhteensä 92, joista 79 kunnilta ja 13 muilta tahoilta.
Lausuntoja taulukkoina (Taulukot: Valtiovaraininisteriö):