Turku isännöi alueiden komitean kokouksia
Kuva: EU/ Patrick Mascart
Espoon kaupunginhallituksen puheenjohtaja Markku Markkula on myös Euroopan alueiden komitean varapuheenjohtaja.
EU:n alueiden komitea kokoontuu Turkuun kahteen kokoukseen tällä viikolla, kun torstaina Turun Logomossa järjestetään EU:n ja itäisten kumppanimaiden paikallis- ja alueviranomaisten konferenssin vuosikokous (CORLEAP) ja perjantaina Euroopan alueiden komitean työvaliokunnan kokous.
Euroopan alueiden komitea on EU:n neuvoa-antava elin, joka koostuu EU:n kaikkien 28 jäsenmaan alue– ja paikallistason edustajista. Alueiden komitea tuo kuntien ja alueiden näkemykset EU:n päätöksentekoon. Komitea pyrkii edistämään läheisyysperiaatteen noudattamista ja vahvistamaan alueellista yhteenkuuluvuutta EU:n jäsenmaissa.
Kokousten järjestäminen Suomessa on osa Suomen EU:n puheenjohtajuuskauden toimintaa. Puheenjohtajuuskaudella on perustellusti asetettu yhteiset arvot, oikeusvaltioperiaatteen, kestävyyden ja turvallisuuden EU:n asialistan ytimeen, alueiden komitean puheenjohtaja Karl-Heinz Lambertz sanoo tiedotteessa.
– Kuntien ja alueiden panosta tarvitaan aidosti kestävän, oikeudenmukaisen ja kilpailukykyisen Euroopan luomiseksi. Turussa keskustelemme siitä, miten voidaan vauhdittaa paikallistason investointeja koulutukseen, osaamiseen ja digitalisaatioon. Perehdymme myös Turun kaupungin hankkeisiin sekä tekoälyn tarjoamiin mahdollisuuksiin näillä aloilla, Lambertz sanoo.
Turun kaupunginjohtaja Minna Arve pitää tärkeämä, että Suomen EU-puheenjohtajakauden tapahtumia järjestetään eri kaupungeissa.
– Turussa eurooppalaisuus on vahva osa kaupungin identiteettiä ja arkielämää, ja olemme mielellämme mukana tuomassa unionia lähemmäksi paikallistasoa ja kansalaisia.
Alueiden komitean työvaliokunnan kokouksesa pureudutaan tulevaisuuden osaamistarpeisiin kahdesta eri näkökulmasta. Aluksi teemana on opettamisen ja oppimisen uudet tavat. Käytännön esimerkkinä kuullaan STEAM Turku -hankkeesta, jonka tavoitteena on luoda uusi koulutuksen toimintamalli luonnontieteen ja tekniikan alan vetovoiman vahvistamiseen.
Keskustelun toisen osan teemana on tekoäly ja sen vaikutukset tulevaisuuden koulutukseen. Suomalaisena esimerkkinä esitellään One Sea – autonomisen meriliikenteen ekosysteemiä.