Kuva: Ville Miettinen
JHL aloittaa kaksipäiväisen lakon.

Julkisten alojen liitot kiristävät työtaisteluaan hallituksen suunnittelemaa irtisanomislakia vastaan.

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer on julistanut kunta-alalle ja yksityisen sektorin työpaikoille vuoronvaihtokiellon, joka alkaa maanantaina 22. lokakuuta kello 6 ja päättyy sunnuntaina 4. maraskuuta kello 23:59.

Liitto vastustaa hallituksen suunnitelmaa keventää yksilöllisen irtisanomisen kriteereitä alle 10 hengen yrityksissä. SuPerin jäseniä työskentelee pienissä sote-alan yrityksissä.

– Tehtävämme on suojella jäseniämme, liitto perustelee.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Vuoronvaihtokiellon aikana liiton jäsenet tekevät normaalit työvuoronsa, mutta eivät jousta vuoronvaihdoilla. Kielto koskee KVTES-sopimusalaa, yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksen piirissä olevia, terveyspalvelualan työehtosopimuksen TPTESin, YTHS:n, SEURE Henkilöstöpalvelut Oy: työehtosopimuksen ja ensihoitopalvelualan työehtosopimuksen piirissä olevia.

JHL aloittaa lakon

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL vastustaa irtisanomislain uudistusta poliittisella lakolla. Lakko kestää maanantain 22. lokakuuta keskiyöstä tiistaiyöhön 23. lokakuuta.

JHL on julistanut aiemmin ylityö- ja vuoronvaihtokiellot. Ne päättyvät sunnuntaina 21. lokakuuta kello 24.

Maanantaina alkava lakko koskee siivous-, kiinteistöhuolto- ja ruokapalvelualoja sekä liikunta-, urheilu- ja kulttuuripalveluita. Lakossa on yli 10 000 JHL:n jäsentä.

Se näkyy kouluissa, päiväkodeissa ja vanhuspalveluissa siten, että ruokaa ei lakon aikana välttämättä tarjoilla. Tiloja ei välttämättä siivota ja osa huoltotöistä jää tekemättä.

Osa kirjastoista, kulttuurikeskuksista ja kuntien liikuntapaikoista on lakon ajan kiinni.

Työtaistelut voivat näkyä myös joukkoliikenteessä.

Auto- ja Kuljetusalan työntekijäliitto AKT on julistanut laajennetun ylityö- ja työvuorojen vaihtokiellon sopimusaloilleen 8. lokakuuta alkaen.

Esimerkiksi osa Tampereen Nysse-joukkoliikenteen vuoroista jää tämän vuoksi ajamatta. Kaikista puuttuvista vuoroista ei välttämättä voida tiedottaa etukäteen, sillä vuoroja peruuntuu tavallisesti esimerkiksi sairaustapausten vuoksi.

KT rajoittaisi poliittisia työtaisteluja

KT Kuntatyönantajat pitää työtaisteluita kunta-alan työrauhan rikkomisena.

KT:n työmarkkinajohtaja Markku Jalonen vaati 9. lokakuuta poliittisten työtaistelujen rajoittamista. Jalosen mukaan työtaistelut ovat aina erityinen riski kunta-alan palveluissa.

– Nykylainsäädännön mukaan on mahdollista laillisin työtaistelutoimenpitein vaarantaa kansalaisten henki, terveys ja omaisuus, Jalonen kirjoitti blogissaan.

Lue myös: KT:n Jalonen: Poliittisia työtaisteluita on rajoitettava

 

Juttua päivitetty 17.10. klo 13:55: Lisätty linkki KT:n Jalosen aiempaan kannanottoon.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Täytyy muistaa lakien määräämät tehtävät kunnille. Jos käy niin, että kouluihin ja päiväkoteihin ei saada ruokaa lapsille lakkojen takia, tulee ne ruuat tilat muualta, myös lakon aikana. Muutoin kunta rikkoo mm. perusopetuslakia.

  2. Täytyy muistaa että Suomen Hallitus, käytännössä pääministeri ja työministeri, ovat työsopimusten ja työrauhan voimassaollen aloittaneet tämän sirkuksen. Julistetaan ettei ”ulkoparlamentaariset voimat saa vaikuttaa hallituksen lainvalmisteluun”, eli 800 000 palkansaajaa pitäisi olla hiljaa ja nöyrinä tätä jatkuvaa heikompiosaisten kyykyttämistä seurata vain sivusta, niin kuin näkyvät tekevän valtaosa kansanedustajista. Sitä vastoin Sy:n lobbarit ovat hyväveliverkostolle niitä ”sisäparlamentaarisia voimia” joilla pitää olla saneluvalta ja pääministerin oikkujen toteuttamina ajaa suomalaisten työsopimuslainsäädäntö alas. Kauan on irvailtu Korean mallista, nyt näyttää että sellainen on tullut Suomeen, ei tällaista kansanvallan halveksimista saa jatkaa. Jonkun tahon on palautettava laillinen ja ihmisarvot huomioiva politiikka, ja jos ei sitä mikään muu taho ole valmis tai uskalla tehdä, on hyvä että ammattiliitot ainakin yrittävät pitää jäsenistön ja ihmisten puolia tässä karmeassa tilanteessa. KT:n edustajakin unohtaa keiden asialla itse asiassa KT:n pitäisi olla: ihmisten, niin palveluntuottajien kuin asiakkaidenkin.

  3. Kyllä lakot on kansanvallan halveksintaa, demokraattisesti valitujen kansanedustajien halveksintaa.

  4. Demokraattisesti valitut kansanedustajat puoluetoimistojen marionetteja, ja kuten syskovitsi ja torkkupeittohaahuilija, niin kaukana tavallisen työtätekevän ja kansalaisen arjesta ja elämästä kuin kuu on maasta! Juuri tuonkaltaisten riidanhaastajien politiikan tuloksena nyt SY:n edustajat ja puolustajat jauhavat ”1918 tapahtumien uusinnasta” etc., onko tämä jotakin kansanvaltaa?
    Ei eduskunta eli yksittäisen kansanedustajat saa olla tällaisia, arvottomia pelinappuloita! Juuri tämänkaltaiset farssit ovat kansanvallan halveksintaa puhtaimmillaan.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*