Työvoimapulaan ja osaamisvajeeseen etsitään ratkaisuja EU-tasolla
On tärkeää, että jäsenmaat saavat selkeitä suosituksia, ministeri Arto Satonen linjaa. Kuva: Lauri Heikkinen, valtioneuvoston kanslia
Työllisyys-, sosiaalipolitiikka-, terveys- ja kuluttaja-asioiden neuvoston (TSTK) kokous järjestetään Brysselissä huomenna tiistaina.
Kokouksessa käsitellään muun muassa työvoimapulaa ja osaamisvajetta EU:ssa sekä vammaisten henkilöiden työllisyyden ja sosiaalisen osallisuuden edistämistä.
Suomea kokouksessa edustaa työministeri Arto Satonen.
Euroopan komission arvioiden mukaan EU:n alueella on merkittävä työvoimapula ja osaamisvaje tänä vuonna.
TSTK-neuvoston kokouksessa ministerit käyvät periaatekeskustelun työvoimapulan ja osaamisvajeen haasteista sekä ratkaisuista.
Keskustelun pohjalta hyväksytään työllisyys- ja sosiaalipoliittiset suositukset jäsenmaille.
Lisäksi neuvoston tavoitteena on hyväksyä arviot vuoden 2023 maakohtaisten suositusten toimeenpanosta.
– Työvoimapula ja osaamisvaje ovat haasteita, jotka edellyttävät sekä kansallisia toimia että EU-tason yhteistyötä, ministeri Satonen sanoo työ- ja elinkeinoministeriön tiedotteen mukaan.
– On tärkeää, että jäsenmaat saavat selkeitä suosituksia ja tukea näiden ongelmien ratkaisemiseksi. Osaavan työvoiman saatavuus on keskeinen tekijä Euroopan kilpailukyvylle.
Suomi pitää tärkeänä, että EU-tason toimet työvoimapulan ja osaamisvajeen ratkaisuissa toteutetaan hyödyntäen eri maiden parhaita ja vaikuttaviksi todettuja käytäntöjä sekä lisäämättä julkisia menoja.
Suomi korostaa EU:n strategisen kilpailukyvyn ylläpitoa, jossa koulutetun työvoiman saatavuus on yksi keskeinen tekijä.
Liikkuvuuden edistäminen strategisen osaamisen varmistamiseksi erityisesti korkean tuottavuuden sektoreilla on tärkeää. Osaajien saatavuuden turvaaminen edellyttää toimia myös EU-tasolla kansainvälisen rekrytoinnin ja maahanmuuton sujuvoittamiseksi.
Kokouksessa käsitellään myös vammaisten henkilöiden sosiaalista osallisuutta ja osallistumista työmarkkinoille.
Ministerit keskustelevat siitä, miten EU- ja kansallisella tasolla voidaan parantaa vammaisten henkilöiden työllistymismahdollisuuksia ja vähentää syrjäytymistä.
– Vammaisten henkilöiden työllisyyden edistäminen on tärkeä osa hallituksen 80 prosentin työllisyystavoitteen saavuttamista. Hallitus pohtii myös, miten työnantajia voisi tukea, kun he palkkaavat erilaisessa työmarkkina-asemassa olevia henkilöitä, Satonen miettii.
Ministeriö tiedottaa myös, että TSTK-neuvoston kokouksen puitteissa järjestettävällä lounaalla ministerit keskustelevat alueellisesta koheesiosta eli yhteenkuuluvuudesta sosiaalisen osallisuuden edistämiseksi.