Kokoomuksen vaalipuhe keskittyy kuntien vastuisiin, keskustan puhe kuntien oikeuksiin, Johanna Vuorelma vertaa.

Vaaliohjelmien perusteella kuntapolitiikka ja tulevaisuuden kunta eivät ole erityisen selvästi esillä puolueiden kuntavaaliohjelmien retoriikassa, sanoo kuntavaaleja puheena tarkastellut tutkijatohtori Johanna Vuorelma Helsingin yliopistosta.

– Vaaliohjelmissa on aika paljon jargonia, puhetta joka ei ole hirveän merkityksellistä. Esimerkiksi puhutaan että ”kuntavaalipolitiikka on arjen politiikkaa”. Jossain määrin tämmöinen kehystys on aika erikoinen, koska kaikki politiikka on arjen politiikkaa, Vuorelma sanoo.

Vuorelman mukaan merkityksellisiä viestejä kuntavaaliohjelmista pitää – ja kannattaa – hieman kaivella. Siten löytää myös kunnallispolitiikan kiinnostavuuden vaaliohjelmista.

– Esimerkiksi miten tulevaisuuden kunta hahmottuu hallinnollisena toimijana ja minkälaisia oikeuksia sillä on ja mitä velvollisuuksia; mikä on tulevaisuuden kunnan suhde maakuntaa tai valtiolliseen tashoon, ja miten se liittyy talouspoliittiseen tasoon, Vuorelma luettelee vasta perusteellisella tarkastelulla hahmottuvia asioita.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



– Tällä hetkellä ajatellaan että kuntapolitiikka ei ole kauhean kiinnostavaa ja ajatellaan että se on toissijaista valtakunnanpolitiikan rinnalla. Näin ei tarvitsisi olla. Jos puhetta tutkittaisiin vielä tarkemmin, sieltä löytyisi kiinnostavia jännitteitä puolueiden välillä ja myös puolueiden sisäisessä retoriikassa.

Vuorelman mukaan esimerkiksi kokoomuksen ohjelmassa tulevaisuuden kunnan hallinnollinen asema on epämääräisesti esitetty.

– Puhutaan että kunnat pitää laittaa ruotuun. Maakunnista ei juurikaan puhuta, Vuorelma pohtii kokoomuksen ohjelmaa.

Osaltaan kunnan hallinnollisten asioiden suurpiirteinen esittäminen vaaliohjelmassa voi johtua epävarmuudesta, joka sote- ja maakuntauudistuksen todellisista seurauksista yhä on päällä.

Muutkin yhteiskunnalliset asiat heijastuvat vaalipuheeseen. Tiettyjä arvoja halutaan pitää esillä.

– Perussuomalaisten retoriikassa on vahvasti maahanmuuttopolitiikan rinnalla ideologiset kysymykset kuten feminismi tai vihreä ajattelu. Puhutaan lähiruuan tärkeydestä mutta ei vihreiden kielellä vaan suomalaisena ruokana. Halutaan ikään kuin tuottaa omaa kieltä, otetaan haltuun tiettyjä kielellisiä ilmaisutapoja ja tehdään niistä omia.

Lisää Johanna Vuorelman näkemyksiä vaaliretoriikasta Kunta.tv:ssä:

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*