Vaalisalaisuuden turvaamisessa löytyi puutteita
Äänestyspaikalla on taattava näkösuoja myös esimerkiksi apuvälineiden kanssa liikkuvalle, jotta vaalisalaisuus säilyy. (Kuva: Marko Pekkanen)
Vaalisalaisuuden toteutumisessa on havaittu puutteita Kirkkonummen, Nurmijärven ja Tuusulan ennakkoäänestyspaikoissa eduskunnan oikeusasiamies Petri Jääskeläisen asettamissa yllätystarkastuksissa.
Mainituilla paikkakunnilla ennakkoäänestyspaikoissa pyörätuolia tai muita liikkumisen apuvälineitä käyttäville äänestäjille ei ollut omaa esteetöntä äänestyskoppia, vaan heille tarjottiin syliin asetettava alusta.
Esimerkiksi Tuusulassa oli ehdotettu äänestyslipun täyttämistä äänestystilana toimineen koululuokan takaosassa, jotta vaalisalaisuus säilyy, tarkastuspöytäkirjassa todetaan.
Oikeusasiamies on vuonna 2015 antamassaan päätöksessä todennut, että irrallinen äänestäjän syliin asetettava kirjoitusalusta ei turvaa riittävästi vaalisalaisuutta.
Sen sijaan Espoon, Vantaan ja Helsingin ennakkoäänestyspaikoissa oli poistettu vuoden 2015 tarkastuksessa havaitut puutteet vaalisalaisuuden toteutumisessa. Äänestyspaikoissa oli nyt käytössä esteettömät äänestyskopit pyörätuolia, rollaattoria tai muita liikkumisen apuvälineitä käyttäville äänestäjille. Myös Keravan kaupungin äänestyspaikassa oli esteetön äänestyskoppi.
Joissakin kohteissa havaittiin puutteita esteettömyydessä, kuten pihan soraisuuden, sen muodon ja luiskan aiheuttamaa vaikeakulkuisuutta sekä kynnysten korkeutta ja ovien raskautta. Lisäksi jotkut äänestyspaikat olivat pieniä ja ahtaita sekä meluisia.
Opasteiden näkyvyys oli huono kaikissa ennakkoäänestyspaikoissa. Usein opaste oli vasta ulko-oven vieressä ja ovessa oli kuntavaaleista kertova ennakkoäänestysesite. Näkyvämmät opasteet ja ilmoitukset voisivat edistää vaali- ja osallistumisoikeuden käyttämistä.
Tarkastuksen perusteella oikeusasiamies päätti myös kiinnittää kaikkien tarkastuksen kohteena olleiden kaupunkien ja kuntien keskusvaalilautakuntien huomiota havaintoihin opasteiden näkyvyydestä, esteettömyyden puutteista sekä äänestystilojen pienuudesta.
Oikeusasiamiehen yhtenä erityistehtävänä on vammaisten henkilöiden oikeuksien toteutumisen edistäminen, suojeleminen ja seuranta. Tehtävä perustuu YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksista tehtyyn yleissopimukseen, jonka Suomi ratifioi kesäkuussa 2016. Tämän vuoksi tarkastuksilla kiinnitetään huomiota esteettömyyteen ja vammaisten henkilöiden osallistumismahdollisuuksiin.