Kunnissa vallitsee vahva näkemys, että järjestyksenpito kuuluu vain viranomaisille. (Kuva: Ville Miettinen)

Joensuu on tiettävästi ainoa kaupunki, joka on ottanut virallisesti kantaa yhdistysten harjoittamaan katupartiointiin, jota harjoitetaan turvallisuuden edistämisen nimissä.

Joensuu julkaisi verkkosivuillaan 5.1.2016 tiedotteen, jossa todettiin kaupungin johdon huolestuneen siitä, että ”isänmaalliseksi valkoisen Suomen puolesta taistelevaksi järjestöksi” esittäytyvä Soldiers of Odin aloitti katupartioinnin Joensuussa.

– Joensuussa turvallisuus on edelleenkin hyvällä tasolla. Kaupungilla voi liikkua turvallisesti pelkäämättä joutuvansa rikoksen uhriksi. Poliisin tiedon mukaan Joensuussa ei ole myöskään tapahtunut yleisessä turvallisuudessa sellaisia muutoksia, joiden takia edellä kuvattu toiminta olisi tarpeellista, tiedotteessa sanottiin ja painotettiin, että järjestyksen ylläpito kuuluu vain poliisille.

Soldiers of Odin -järjestön katupartiointi alkoi syksyllä Kemissä. Kemi ei ole ottanut kantaa partioihin, mutta kannanotto saattaa olla näköpiirissä.

– Virallisesti ei ole kantaa, epävirallisesti ollaan sitä mieltä että poliisi hoitaa asioita. Katsotaan tuleeko lähipäivinä jotain aiheeseen liittyvää, kaupunginjohtaja Tero Nissinen sanoo.

Porissa ei toistaiseksi tarvetta kannanotolle

Katupartiointia on harjoitettu useissa kaupungeissa ympäri Suomea. Partioiden taustalla on erilaisia järjestöjä. Joulukuussa Satakunnan Kansa uutisoi, että Porissa on kolme erillistä katupartioryhmää.

Pori ei ole kaupunkina ottanut kantaa partioihin.

– Sisältö on sinällään selvä, eikä siihen tarvitse kantaa ottaakaan: viranomaiset tekevät viranomaisten työtä ja vapaaehtoiset vapaaehtoistyötä, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Juha Vasama, kok., sanoo.

– Jos ilmenee sellaista, että kantaa tarvitsee ottaa, niin totta kai kaupunki on valmis ottamaan kantaa. Mutta ainakaan toistaiseksi ei ole sellaista ollut.

Vasama muistuttaa, että Porissa asukaspartiointi ei sinänsä ole uusi asia ja että kaikki partiot eivät liiku samoilla motiiveilla. Vuosituhannen alussa Pormestarinluodon kaupunginosassa asukaspartio aloitti partioinnin viikonloppuöisin mm. autovarkauksien ja ilkivallan vähentämiseksi.

– Partioilla on erilaisia taustoja, tarkoitusperiä ja tavoitteita, Vasama sanoo.

Asikkalassa ei poliittista katupartiota

Kansallissosialistiseksi tunnustautuva Suomen Vastarintaliike ilmoitti marraskuussa aloittaneensa partioinnin Lahdessa.

Lahden kaupunginjohtajan Jyrki Myllyvirran mukaan Lahdessa ei ole kuitenkaan katupartiointia, joten kannanotollekaan ei ole tarvetta.

Myös maakuntajohtaja Jari Parkkonen sanoo, että Päijät-Hämeen liitto ei ole ottanut kantaa katupartioihin, koska keskuskaupungissa eli Lahdessa sellaisia ei ole ollut.

Lahden naapurissa Asikkalassa aloitti toiminnan on aloittanut Asikkalan Turva ry, joka Facebook-sivullaan sanoutuu irti kaikesta aatteellisuudesta ja poliittisuudesta.

Asikkala ei ole ottanut kantaa katupartiointiin eikä sellaisesta ole ainakaan vielä keskusteltukaan.

– Uskoisin että meillä ei ole tarvetta tällaiselle lausunnolle, mutta tarpeen mukaan palaamme asiaan. Totta kai viranomaiset on se taho, jonka tällaiset asiat kuuluu hoitaa, kunnanhallituksen puheenjohtaja Tarja Tornio, kesk., sanoo.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*