Joskus lakisääteisiä lautakuntia on ollut jopa yli 20, nyt trendinä on kaksi lautakuntaa. (Kuva: Ville Miettinen)

Luottamustehtävien määrä on kunnissa jatkuvasti vähentynyt. Yhä useampaan kuntaan tulee aiempaa vähemmän, mutta entistä vaikutusvaltaisempia luottamustehtäviä.

Luottamushenkilöorganisaatioita on supistettu jo pitkään lautakuntia yhdistämällä. Yleistymässä on malli, jossa lauta- tai valiokuntiin valitaan vain valtuutettuja tai varavaltuutettuja. Myös kuntaliitokset vähentävät päättäjien määrää. Kolmannes kunnista pienensi valtuustojensa kokoa.

Näkyvissä on trendi, jossa keskitytään kahteen lautakuntaan.

Toinen lautakunta käsittelee kunnan elinvoimaa eli elinkeinopolitiikkaa, maankäyttöä, infraa ja ympäristöasioista. Toisen vastuulla ovat kuntalaisten hyvinvointia eli kasvatusta, koulutusta, vapaa-aikaa sekä sosiaali- ja terveyspalveluja koskevat asiat. Sote-asiat ovat mukana siihen asti, kun ne todennäköisesti siirtyvät maakunnille.

MainosJoskus lakisääteisiä lautakuntia on ollut jopa yli 20. Niiden lisäksi kunnissa on ollut kunnan itse tarpeellisiksi katsomia lautakuntia.

1990-luvulta lähtien kunnassa on pakko olla vain tarkastuslautakunta, joka tarkastelee kunnan hallintoa, sekä vaalilautakunta. Lisäksi useimmissa on lautakunnat sosiaali- ja terveysasioille, opetustoimelle, kulttuurille ja vapaa-aikatoimelle sekä yksi tai useampi teknisen sektorin lautakunta.

Lue koko juttu Kuntalehdestä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*