kuva: Pekka Moliis
Valtimolla äänestettiin kuntaliitoksesta viimeksi vuonna 2014.

Valtimon ja Nurmeksen johtavat luottamushenkilöt kokoontuvat maanantaina ensimmäiseen keskusteluun mahdollisesta kuntaliitoksesta. Taustalla on Valtimolla jätetty valtuustoaloite, jonka allekirjoitti 18 Valtimon 21 valtuutetusta.

– Valtimon omat voimavarat ovat pienet, ja haemme liitoksella elinvoimaa ja yhteistä hyvää tälle alueelle. Käytännön tasolla muutos ei olisi kovin suuri, sillä teemme jo nyt paljon yhteistyötä, kertoo maanantaista keskustelua vetävä Valtimon kunnanhallituksen puheenjohtaja Anna Hölttä, kesk.

Hölttä korostaa, että mitään päätöksiä liitoksen suhteen ei ole vielä tehty – Nurmeksessa ei ole vielä edes valtuuston päätöstä neuvottelujen käynnistämisestä.

– Ensimmäisessä tapaamisessa on kyse myös tutustumisesta ja neuvotteluilmapiirin luomisesta. Kuntien johtavat luottamushenkilöt eivät ole toisilleen kovin tuttuja, sillä molemmissa kunnissa väki on vaihtunut varsin paljon viime vuoden vaalien jälkeen, Hölttä sanoo.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Liitoshanke ei ole uusi. Huhtikuussa 2012 Valtimon valtuusto äänesti liitoksen nurin äänin 12–9. Lokakuussa 2014 valtuusto torjui hankkeen Pielisjärven kaupungiksi äänin 13–9. Tuolloin kyseessä olisi ollut Lieksan, Nurmeksen ja Valtimon liitos.

– Pielisjärven kaupungilta oli tuossa vaiheessa tosin jo pohja pudonnut, kun Juuka oli jättäytynyt siitä pois, molemmilla kerroilla liitoksen puolesta äänestänyt Hölttä sanoo.

Hölttä kertoo, että Valtimon kunnanjohtajan Leena Mustosen eroilmoitus oli yksi tekijä, joka johdatti liitoskeskusteluihin. Mustonen jätti eronpyyntönsä elokuussa, ja hänen virkasuhteensa päättyy helmikuun lopussa 2019.

– Minä itse nostin iltakoulussa esille, että liitos olisi hyvä ottaa yhdeksi vaihtoehdoksi, kun pohditaan kunnan johtamisen järjestelyjä.

Valtimolla on haarukoitu, että liitos voisi toteutua vuoden 2020 alusta. Päätökset pitäisi silloin tehdä vappuun 2019 mennessä, jotta liitos ehtisi valtioneuvoston vahvistettavaksi.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Hieman faktaa eli tehdyt Kuntaliitosselvitykset ovat tuttua kauraa:
    1. Oy Audiapro Ab/Aija Tuimala ja Mikko Kenni: Nurmeksen kaupungin ja Valtimon kunnan kuntaliitosselvitys 9.3.2013
    2. FCG Oy/Mikko Kenni, Anssi Hietaharju, Jussi Kukkonen ja Seppo Tiainen: Pielisen Karjalan kuntarakenneselvitys 23.5.2014.

  2. Valtimon kunnanvaltuuston kokouksessa 17.9.2018 §:ssä 43 jätetyn kuntaliitosaloitteen kuntaliitos-selvityksestä on allekirjoittanut ensimmäisenä Valtimon kunnanvaltuuston pj Ilona Alhoniemi (kesk). Hän taustoittaa, että tähän ryhdyttiin kunnan talousvaikeuksien vuoksi. Vuodelle 2019 on monista eri syistä paineita korottaa reippaasti veroprosenttia (nyt 21%).

    Valtimolla toivotaan, että edellisissä vuoden 2014 kuntaliitosneuvot- teluissa laaditut selvitykset olisivat vielä edes osittain päteviä. Siten neuvottelut voisi hoitaa nopeallakin aikataululla.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*