Uudistuksia pitäisi tehdä kansan parhaaksi eikä hallituksen parhaaksi, Jan Vapaavuori sanoi Ylen haastattelussa. (Arkistokuva: VNK/Laura Kotila)

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori jatkoi maakuntauudistuksen suorasanaista lyttäämistä Ylen Ykkösaamussa lauantaina. Vapaavuori toisti ohjelman aikana useaan kertaan toivomuksensa, että uudistus ei toteudu.

Vapaavuori viittasi Tampereen pormestarin Lauri Lylyn kanssa tekemäänsä esitykseen, että maakunnan ainoaksi tehtäväksi tulisi sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäminen. Vapaavuoren mukaan maassa on yhteisymmärrys siitä että sote-uudistus tarvitaan mutta ei minkäänlaista yhteisymmärrystä maakuntauudistuksen tarpeellisuudesta.

– Siinä on kaikki vikana, Vapaavuori vastasi kysymykseen, mikä maakuntauudistuksessa on vikana.

– Lähtökohta on väärä. Kuljemme globaalia kaupungistumisen megatrendiä vastaan missä kaupungit kasvavat ja tarvitsevat kokonaisvaltaisemman keinovalikoiman hoitaa sekä kaupungistumiseen liittyviä iloja että haittoja.

Vapaavuoren mukaan uudistuksessa kuljetaan myös globaalin talouden lainalaisuuksia vastaan, koska kansainvälinen kilpailu on yhä enemmän kaupunkien välistä ja esimerkiksi Helsinki kilpailee tulevaisuudessa entistä enemmän esimerkiksi Kööpenhaminan ja Tukholman kanssa.

– Jos meillä on tavoitetila pärjätä paremmin, silloin kai hallinnossa pitäisi tehdä uudistuksia, jotka tukevat tätä eivätkä ainakaan vaikeuta sitä. Sama koskee Oulua, Turkua, Jyväskylää, Vapaavuori viittasi muihin suuriin kaupunkeihin.

Lisäksi Vapaavuori näkee maakuntauudistuksen menevän toiseen suuntaan kuin aluehallinto muualla Euroopassa.

– Hollannissa ollaan siirtämässä sosiaalipalveluja uudelleen kunnille. Tanskassa mietitään koko maakuntahallinnosta luopumista. Viro on päättänyt luopua maakunta- tai aluehallinnosta ensi vuoden alussa, Vapaavuori sanoi.

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläisen, kesk., erityisavustaja Matias Hilden kommentoi Vapaavuoren sanoja Twitterissä.

Uusi hallinnon taso, lisää jännitettä

Oman puolueensa kokoomuksen ja keskustan tekemää sopimusta, jossa kokoomus saa soten valinnanvapauden ja keskusta kaipaamansa maakuntahallinnon, Vapaavuori kutsui ”omituiseksi”. Hänen mukaansa uudistuksia tulisi tehdä kansan, ei hallituksen parhaaksi.

– Siinä on naitettu toisiinsa asioita jotka eivät liity toisiinsa, ja ajauduttu tilanteeseen jossa arvovaltasyistä molempien pitää viedä asiaa määrätietoisesti asiaa eteenpäin sen sijaan että määrätietoisesti mietittäisiin mitä tässä ollaan tekemässä.

Vapaavuori uskoo, että edessä on useiden vaalikausien välinen valtataistelu, jossa väännetään siitä, mitä maakuntien pitää tehdä.

– Maakuntauudistus luo uuden hallinnon portaan ja sitä kautta lisää jännitteitä.

”Tulevaisuudessa ehkä vain 18 kuntaa”

Nykyisistä kansanedustajista suurin osa toimii myös kuntapolitiikassa. Kuntaliiton järjestämässä Demokratiapäivässä viime viikolla SDP:n kansanedustaja Joona Räsänen arveli, että ”ensimmäiset joita puolueet tulevat pakottamaan ehdolle maakuntavaaleissa ovat kansanedustajat”.

Ylen haastattelussa Vapaavuori sanoi uskovansa, että maakuntavaltuustoihin tullaan valitsemaan kokeneita, osaavia poliitikkoja, ”jotka ensimmäisestä päivästä alkaen ryhtyvät miettimään, miten ne saavat lisää valtaa kunnilta”.

– Tämä on asia jonka osa ministeriön virkamiehistö jopa suoraan myöntää. Tietyllä tavalla tavoitteena olisi siirtyä asteittain malliin jossa meillä on ehkä vain 18 kuntaa, joka taas ei ole minun mielestäni järkevää.

– Synnytetään lisää byrokratiaa, lisää vaaleja, lisää veroja. Käytetään aikaa tämäntyyppisiin hallinnollisiin peleihin sen sijaan että pohdittaisiin miten 100 vuotta täyttävä isänmaa voisi pärjätä kansainvälisessä kilpailussa paremmin ja miten voitaisiin tukea eri alueiden erilaisia vahvuuksia, Vapaavuori sanoi.

Keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Katri Kulmuni kommentoi Vapaavuoren puheita Twitterissä ja sai vastauksen sunnuntaina:

Tiilikainen: Vahingollista vastakkainasettelua

Helsinkiläistynyt keskustan ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen vastasi Vapaavuorelle blogissaan myöhemmin lauantaina ja näki tämän ”jatkaneen ristiretkeään oman puolueensa hallituksessa sopimaa maakuntauudistusta vastaan”.

– Helsinkiläisenä joutuu kysymään, milloin pormestari aikoo valta- ja puoluepolitiikan sijaan hoitaa päätyötään eli Helsingin ja helsinkiläisten asioita? Missä ovat Vapaavuoren ratkaisut ongelmiin, jotka tuntuvat helsinkiläisten arjessa? Tiilikainen kirjoitti.

Vapaavuori korosti Ylen ohjelmassa ”harjoittavansa yhteiskunnallista keskustelua” joka kuuluu demokraattiseen yhteiskuntaan, mutta Tiilikainen pitää Vapaavuoren ulostuloja maakuntauudistusta vastaan ”vanhanaikaisena ja vahingollisena vastakkainasetteluna”.

”Suomi on niin pieni maa, että pärjätäksemme maailmassa meitä ei pidä jakaa kasteihin. Helsinki, muut isot kaupungit, seutukaupungit ja pienemmät kunnat ovat yhdessä Suomi. Yhteistyöllä kaikki voivat voittaa. Helsinki tarvitsee muuta Suomea ja muu Suomi rakasta pääkaupunkiaan”, Tiilikainen kirjoitti.

Katri Kulmuni Kunta.tv:lle: Maakunnille verotusoikeus 2020-luvulla
(klikkaa kuvaa, videonäkymä aukeaa)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*