Helsingissä on paineita saada pääkaupunkiseudulle erityisasema maakuntauudistuksessa, mutta toistaiseksi tulokset ovat jäämässä puoliväliin tavoitteesta.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo arveli tiistaina, että pääkaupunkiseutu voi saada oman erityisjärjestelyn työ, elinkeino- ja maahanmuuttoasioissa, mutta sote-sektorilla se olisi vaikeampaa. Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen, kesk., sanoo, että hänellä ei ole asiaan tässä vaiheessa uutta kommentoitavaa.

Myös perussuomalaisia hallituksen reformityöryhmässä edustava sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila sanoo, että ei kommentoi nyt pääkaupunkiseudun erityisasemaan liittyviä kysymyksiä.

Asia on vaikea erityisesti kokoomukselle, joka on suurin puolue Helsingissä ja Espoossa, joissa erityisasemasta odotetaan paljon. Helsingin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tatu Rauhamäki, kok., ei myöskään halua kommentoida asiaa herkän tilanteen takia.

 

Valmistelu pidetään piilossa

 

Virkamiehet ovat valmistelleet asiaa eli selvittäneet, mitä pääkaupunkiseudun erityisasemasta seuraisi ja miten se järjestettäisiin.

Julkisuuteen valmistelun tuloksia ei anneta, mutta ne on toimitettu poliitikoille, jotka – vähän vastaajasta riippuen – joko ovat jo jonkin verran siitä keskustelleet tai sanovat, että koko asia odottaa jossain kohtaa keskeneräisten asioitten jonoa.

Ministeri Vehviläinen on jo luvannut ratkaisua aika pian.

 

Pks:n elinvoima kiinnostaa

 

Kokoomuksessa korostetaan kaupunkien mahdollisuuksia ja halutaan edistää varsinkin pääkaupunkiseudun kehitysmahdollisuuksia. Siihen viittaa Orpon ajatus, että pääkaupunkiseutu saisi hoitaa itsenäisesti työ-, elinkeino- ja maahanmuuttokysymykset.

Keskustassa taas ollaan enemmän kiinnostuneita siitä, miten mahdollinen erityisasema istuu kokonaisuuteen ja mietitään maakunnista tulevaa palautetta.

Molemmissa puolueissa nähdään, että muu Uusimaa on sitten suuri kysymysmerkki. Perussuomalaiset ovat esiintyneet asiassa vähemmän näkyvästi.

Jos pääkaupunkiseutu saa oman ratkaisunsa, vastaavia paineita noussee ainakin Turussa ja Tampereella.

 

Edit: Muutettu klo 17.41. Aiemmin jutussa sanottiin, että Helsingin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tatu Rauhamäki ei vastannut kommenttipyyntöön. Nyt Rauhamäki vastaa, että ei halua kommentoida.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Pääkaupunkiseudulla — kokoomuksella — on nykyisin ja tulevaisuudessa perustuslaissa säädetty kansanvalta sekä itsehallinnollinen verotusoikeus sosiaali- ja terveyspalvelujen rahoittamiseksi, järjestämiseksi ja tuottamiseksi, kuten perustuslaillisilla sairaanhoitopiirien valtuustoilla. Päätökset rahoituksesta tehdään mahdollisimman lähellä niitä, joille palvelut tulevat.

    Ennaltaehkäisy ja palvelut kohdistetaan säästöjen saavuttamiseksi erityisesti sille 10 prosentin osuudelle palvelujen tarvitsijoista, joista aiheutuu 80 prosenttia kuluista. Julkista rahaa ei käytetä niille, jotka ovat tähän asti maksaneet palvelut itse.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*