Vihreät ja piraatit tekivät historiaa Jyväskylässä
Jyväskylässä joukkoliikenteen suosiminen on yksi ajankohtaisista aiheista. (Kuva: Jyväskylän kaupunki)
Jyväskylä nousi kuntavaalien tuloksissa suuriin otsikoihin, kun vihreät nousivat siellä ensimmäistä kertaa Suomessa suurimmaksi puolueeksi. Tarkastuslaskennassa selvisi, että vihreät ovat suurin myös Nokialla. Poikkeuksellista Jyväskylän tuloksessa on myös se, että siellä piraattipuolue sai toisen kahdesta historiansa ensimmäisestä valtuutetusta, kun Arto Lampila tuli valituksi. Toinen tuli Helsingissä.
Jyväskylän noususta vihreissä kiitetään erityisesti puolueen varapuheenjohtajaa, kansanedustaja Touko Aaltoa, joka nousi 2364 äänellään kaupungin ääniharavaksi. Hänen jälkeensä kärjessä olivat varapuhemies Mauri Pekkarinen, kesk., ja kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo, kok.
Miesvoittoisen kärkikolmikon jälkeen äänikuningattareksi nousi Bella Forsgrén, vihr.
Tiensä valtuustoon varmistivat muiden muassa entinen kansanedustaja Eila Tiainen, vas., ja Petri Neittaanmäki, kesk. Neittaanmäki on nyt Pekkarisen erityisavustaja.
Sen sijaan kristisllisdemokraattien entinen puheenjohtaja, nykyinen perussuomalisten kansanedustaja Toimi Kankaanniemi jäi varasijalle, vaikka kasvattikin äänimääräänsä.
SDP menettii eniten
Vihreitten kannatuksen kasvu Jyväskylässä oli selvästi vihreitten keskimääräistä kasvua suurempi, 8,8 prosenttiyksikköä. Kannatus 19,8 prosenttia ei kuitenkaan ollut ihan vihreiden huippuluokkaa. Puolue sai muutamassa kunnassa yli 20 prosentin tuloksen.
Jyväskylän suurin putoaja oli SDP, jolta katosi 4,8 prosenttiyksikköä. Jäljelle jääneet 19,3 riittivät toiseksi suurimman puolueen asemaan. Kolmanneksi tuli kokoomus menetettyään 1,2 prosenttiyksikköä. Toiseksi suurin menettäjä olivat perussuomalaiset, joilta katosi 3,5 prosenttiyksikköä, ja tuloksena kuudes sija.
Myös keskusta kuului menettäjiin. 1,1 prosenttiyksikköä katosi, ja tuloksena neljäs sija.
Voittajiin kuuluivat myös vasemmistoliitto, +1,0 prosenttiyksikköä, sekä kristillisdemokraatit, piraattipuolue ja RKP, jolla ei edellisissä vaaleissa ollut ehdokkaita.