Viitasaaren kaupunginvaltuutetun, kansanedustaja Teuvo Hakkaraisen Facebook-kirjoitusten vieminen syyteharkintaan saattaa merkitä myös Hakkaraisen kirjoittelun käsittelyä Viitasaaren paikallispolitiikan sisällä.

Sisä-Suomen poliisilaitos päätti esitutkinnan jälkeen viedä syyteharkintaan Hakkaraisen kesällä julkaiseman Facebook-päivityksen, jossa hän otti kantaa Nizzan terrori-iskuun kirjoittamalla muun muassa, että kaikki muslimit eivät ole terroristeja, mutta kaikki terroristit ovat muslimeja.

Viitasaaren kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Juhani Halonen, sd., kertoi tuoreeltaan syyteharkinnasta luettuaan pitävänsä asiaa vakavana.

– Jollain tavalla se tullee [kaupunginhallituksen käsittelyyn], onhan se merkittävä asia, Halonen arvioi Kuntalehdelle.

Hakkaraisen kirjoittelu ei ole muuten herättänyt Viitasaaren kaupunkiorganisaatiossa keskustelua, kaupunginjohtaja Janne Kinnunen kertoo.

– Täytyy katsoa, mistä tarkalleen ottaen on kyse, Kinnunen kommentoi.

Hakkaraisen kirjoituksen vieminen syyteharkintaan on närkästyttänyt useita hänen puoluetovereitaan.

Perussuomalaisten kansanedustaja, Vantaan kaupunginvaltuutettu Mika Niikko kritisoi ratkaisua ja kehotti Hakkaraista vastaisuudessa pitämään puheensa eduskunnassa, koska siellä pidetyistä puheista ei saa syytettä, ”vaikka puhuisi mitä”.

Ilmajoen kunnanhallituksen jäsen Juha Mäenpää jakoi Facebookissa Suomen uutisten jutun jossa syyteharkinnasta kerrottiin ja kommentoi: ”Kiitos Teuvo. Teuvo ei ole vellihousu.”

Hakkarainen itse kommentoi Facebookissa tehneensä pienen sanamuotovirheen, jonka välttämällä syyteharkinta olisi vältetty ja vertasi lapsusta pieneen ylinopeuteen ”josta seuraa rikesakko tai huomautus”.

Määritelmä poliisi.fi-sivustolla:

poliisi_kansankiihottaminen

Viime vuonna Hakkarainen esitti ajatuksen kuolemantuomion palauttamisesta suomalaiseen oikeuskäytäntöön (Kalevan uutinen).

Hakkarainen ei ole ainoa perussuomalainen valtuutettu, jonka kirjoitukset ovat aiheuttaneet selvityksiä, onko kyseessä kiihottaminen kansanryhmää vastaan.

Perussuomalainen oikeus- ja työministeri Jari Lindström vaati vastikään loppua vihapuheelle ja rasismille. Myös puolueen puheenjohtaja Timo Soini on sanonut puolueen tuomitsevan rasismin.

Lindström ei kuitenkaan ottanut kantaa Kuntalehden tiedusteluun, pitäisikö kaikkien kuntavaaliehdokkaiden sitoutua erikseen rasismia ja vihapuhetta vastaan. Ministeri viestitti Kuntalehdelle avustajansa kautta, että kannan ottaminen tähän on puoluesihteerin asia.

Puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo ei pitänyt erillistä rasismin vastaista sitoumusta kuntavaaliehdokkailta tarpeellisena muun muassa siksi, että hänen mielestään rasismi käsitetään eri tavalla eri puolella maata.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtajan Sampo Terhon mukaan Hakkaraisen tapausta käsitellään eduskuntaryhmässä oikeusprosessin jälkeen (Turun Sanomien uutinen).

Viitasaaren kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Mervi Paananen, sd., kertoo Kuntalehdelle, että kaupungin työntekijöille on tulossa ohjeet sosiaalisessa mediassa viestittelystä, ja mahdollisesti samanlainen ohje on tulossa myös luottamushenkilöille.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä